Srbija pristupila potprogramu Mediji Kreativne Evrope

Srbija pristupila potprogramu Mediji Kreativne Evrope

02/12/2015 Off By

 


Fond potprograma “Mediji” raspolaže sa više od 800 miliona evra i namenjen je pružanju podrške filmskoj i televizijskoj produkciji, širenju mreže bioskopa, kvalitetu filmskih festivala, razvoju video igara i profesionalnom usavršavanju pojedinaca


KREATIVNA

Info:PRESS MINISTARSTVA

REPUBLIKA Srbija je, u okviru programa “Kreativna Evropa”, pristupila potprogramu “Mediji”, čime su otvorene mogućnosti za ubrzan razvoj celokupnog domaćeg audiovizuelnog i multimedijalnog sektora, ali i uspešnije pozicioniranje organizacija i pojedinaca iz Srbije na međunarodnoj sceni.

Srbija je na taj način, uz ranije pristupanje potprogramu “Kultura”, kao prva zemlja van Evropske unije, zaokružila svoje učešće u programu “Kreativna Evropa” i ostvarila pristup fondu u ukupnom iznosu od 1,46 milijardi evra.
Fond potprograma “Mediji” raspolaže sa više od 800 miliona evra i namenjen je pružanju podrške filmskoj i televizijskoj produkciji, širenju mreže bioskopa, kvalitetu filmskih festivala, razvoju video igara i profesionalnom usavršavanju pojedinaca.
Učešće u potprogramu “Mediji” uticaće i na razvoj novih profesija, porast zapošljavanja u oblasti kulture i jačanje komunikacije s novim publikama.
Potprogram “Mediji” jedan je od najznačajnijih evropskih fondova, koji podržavaju produkciju, distribuciju i promociju igranih i dokumentarnih filmova, televizijskih drama i novih medija.
Cilj potprograma “Mediji” je razvijanje zajedničkog evropskog tržišta i podsticanje konkurentnosti evropske kulture na svetskom tržištu. Kao deo ovog potprograma, stvaraoci iz Srbije će svoja dela moći da plasiraju širom sveta.
Uspostavljanjem veza između sektora produkcije i distribucije, program “Kreativna Evropa” omogućava pristup novim tržištima razmenom, povećanjem vidljivosti dela i poboljšanjem njihove cirkulacije.
Prema podacima Deska programa “Kreativna Evropa” za Srbiju, veliki broj organizacija i pojedinaca iz evropskih zemalja zainteresovan je za učešće Srbije u potprogramu “Mediji”.
S obzirom na pozitivna iskustva konkurisanja u potprogramu “Kultura”, očekuje se da učešće Srbije u potprogramu “Mediji” domaćim stvaraocima obezbedi značajna finansijska sredstva i pristup novim tržištima i publikama.♦