Beograd: Trećeg decembra počinje 22. Ministarski savet Oebsa

Beograd: Trećeg decembra počinje 22. Ministarski savet Oebsa

01/12/2015 Off By

 


Učestvuje 57 država i 11 partnera. Akreditovano je više od 1700 članova delegacija i 500 novinara iz 120 redakcija. Sednici će prisustvovati 46 ministara


 

dacic oebs

Info: RANKA ČIČAK

SUSRETOM predsedavajućeg OEBS – a Ivice Dačića i sekretara ove organizacije Lamberta Zanijerija i njihovom Konferencijom za novinare, večeras je u Beogradskoj Kombankareni nezvanično, ali praktično, počeo Dvadesetdrugi Ministarski savet Oebsa. Zvanično ovaj skup počinje 3. u 10 časova a završava 4. decembra.

Večeras su stigle prve delegacije i obavljene su sve pripremne konsultacije. Učestvuje 57 država i 11 partnera. Akreditovano je više od 1700 članova delegacija i 500 novinara iz 120 redakcija. Sednici će prisustvovati 46 ministara. Upravo je najavio dolazak i jordanski ministar spoljnih poslova. Dolazi i komesar EU Federika Mogerini.
Ministar Dačić je zadovoljan organizacijom:
– Ovo je veliko priznanje za našu zemlju. Organizujemo ovu Konferenciju u 40 godini postojanja organizacije. Bivša Jugoslavija bila je među njenim osnivačima. Današnji Oebs zahvata prostor od Vankuvera do Vladivostoka. Zaista je velika čast da budemo domaćini ovog susreta. Beograd je trenutno diplomatska prestonica Evrope i sveta. Osim toga, ovo je najveći skup u našoj zemlji posle Konferencije Pokreta nesvrstanih. Zato smo se potrudili da sve prođe izvanredno orgnizovano od dočeka do smeštaja i uslova rada. Veliki broj delegacija već je smešten u 20 hotela.
Lamberto Zanijeri pohvalio je ne samo organizaciju 22. Ministarskog saveta već i kompletno proišlogodišnje predsedavanje Srbije Oebsom:
– Srbija se pokazala kao snažan lider. Bila je konstruktivan predsedavajući čak i u teškim situacijama u kojima se nalazila. Organizacija ovog sastanka je rezltat naporniog rada Srbije. Što se mene tiče mogu da kažem da je ovo konferencija sa najviše miunistara.
Novinari su pitali Dačića hoćeli turski i ruski ministar spoljnih poslova razgovarati o padu ruskog aviona.On je rekao da o tome nije obaveštrn, ali će oba miniustra imati prilkike da se sretnu.♦