Konferencija za medije Aleksandra Vučića i Jensa Stotemberga

Konferencija za medije Aleksandra Vučića i Jensa Stotemberga

20/11/2015 Off By

 


Uverio sam se sinoć koliko gospodin Stotenberg voli našu zemlju i koliko želi sve bolje odnose Srbije s NATOM, a i sa njegovom rodnom Norveškom. Ja govorim iz srca, iako to uvek nije poželjno, rekao je Vučić


Minhen, 6. februara 2015 - Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vucic (L) sastao se veceras u Minhenu sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom (S) sa kojim je razgovarao o prisustvu KFORa na Kosovu i Metohiji, kao i o saradnji kroz Partnerstvo za mir. TANJUG / FOTO VLADA REPUBLIKE SRBIJE / tj

Info: RANKA ČIČAK

GENERALNI sekretar NATO-a, Jens Stotemberg, koji je od sinoć gost premijera Srbije, rekao je danas novinarima da pozdravlja sve što naša zemlja radi na poboljšanju saradnje sa susedima. Svestan je nezadovoljstva naših ljudi zbog bombardovanja devedesetih godina:

– Ali, intervencija NATO – a okončala je tada godine konflikta na Balkanu. Duboko žalim za svaku tragediju i za svaku šrtvu i izražavam saučešće porodicama. Saradnja koju sada razvijamo je važnija od konflikta. Od nje imakoristi i NATO i Srbija. Ona podrazumeva da ljudiu Srbiji budu bezbedni. Ja verujem u potencijale Srbije i njenu neutralnost. Vi ste deo evropske Srbije.Takođe se radujem i sve boljim odnosima Norveške i Srbije.
Premijer Vučić rekao je gostu da je ovo i njegova kuća, pošto je u njoj već živeo:
– Uverio sam se sinoć koliko gospodin Stotenberg voli našu zemlju i koliko želi sve bolje odnose Srbije s NATOM, a i sa njegovom rodnom Norveškom. Ja govorim iz srca, iako to uvek nije poželjno. Znam da poseta gospodina Stotenberga izaziva različite stavove i komentare u Srbiji. Ali, ona je korisna za naše građane i zemlju. Posle 16 godina više nemamo nikakve restrikcije. To su postigli naši građani diplomatijom, bez pucanja i ljudskih žrtava. Posle 16 godina došli smo u situaciju da imamo pod kontrolom ceo vazdušni prostor Srbije. Do sada nismo mogli da vidimo ni Vranje ni Leskovac. Posle stavljanja radara imaćemo bolju kontrolu našeg neba. Ovu vest doneo nam je gospodin Stotenberg i ja mu zahvaljujem.
Govoreći o konkretnoj pomoći od NATO – a, Vučić kaže da su nam potrebni šatori i druge tehničke stvari, a i trening naših vojnika i oficira:
– Izašli su nam u susret i omogućili da platimo samo 80 posto pune cene tih treninga. Nama je korisno i to da KFOR i NATO ostanu što duže na Kosovu i Metohiji. NATO je garant za neprisustvo kosovskih vojnih snaga u 4 srpske opštine. Nastavićemo da razgovaramo i o tome da avioni iz Beograda sleću u Prištinu. Važna nam je i pomoć oko uništenja viška municije. Zatim i edukacija kadrova za borbu protiv korupcije i kriminala. Mi smo srećni i ponosni ovakvom saradnjom. Ja sam dobio poziv da posetim Brisel i sedište NATO a i da im se obratim.
Vučić naglašava da Srbija sarađuje s NATOM, ali se drži svoje odluke o vojnoj neutralnosti:
– Saradnja s NATOM nam doprinosi u borbi protiv terorizma, a i za stabilnost na Kosovi i Metohiji. Ne moramo da se složimo o nekim pitanjima iz prošlosti. Srbija ne želi da od prijatelja pravi neprijatelje,a bili smo u nekom periodu baš eksperti u tome. Sada NATO doživljavamo kao partnera. Gospodine Stotenberg, sinoć kada su vas deca dočekala sa hlebom i solju, očekivao sam teške komentare starijih, a zadovoljan sam to ih nije bilo.
Vučić je zaključio da nije vreme za emocije:
– Vreme je za saradnju, a ne za kvarenje dobrih odnosa.
Novinari su pitali Stotenberga kakav je njegov stav prema Crnoj Gori, koja želi da postane članica NATOA.
Odgovorio je da je to pitanje samo C Gore i NATOA:
– Svaka suverena zemlja sama odlučuje o svom putu.To je osnovno. Dvadesetosam članica NATO će 2. decembra doneti odluku o molbi Crne Gore za prijem. Ni jedna druga zemlja nema prava da se meša, pa ni Rusija. Mi pozdravljamo i odluku Srbije da ne bude naš član. Ali, Srbija može da razvija dobre odnose , iako nije članica, kao što to rade Svajcarska, Finska i druge zemlje.
Na pitanje da li je Francuska tražila intervenciju NATOA posle nedavnog napada terorista, Stotenberg kaže da nije bilo zahteva da se aktivira član 5:
– On je aktiviran samo posle događaja 11 septembra u SAD. Al, postoji mnogo načina da NATO pomogne svojoj članici. On Francuskoj već pomaže obaveštajnim podacima. Pomažemo svim zemljama, gde god je nered. Zato i jesmo u Avganistanu. Da sprečimo da on postane utočište za teroriste. Ovo nije borba protiv islama, već protiv terorista. Prisustvo NATO na Kosovu je naša najveća operacija svh vremena. Mi tamo ostajemo, jer to je potrebo za olakšanje dijaloga Beograda i Prištine.
Vučić je rekao da je NATO dao veliki doprinos očuvanju naših crkava južno od Ibra:
– Mi želimo da NATO ostane tamo zbog bezbednosti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. kraj. bezbednost srpskog naroda i NATO.♦