Sastanak ministra Gašića sa direktorima namenske i predstavnicima banaka

Sastanak ministra Gašića sa direktorima namenske i predstavnicima banaka

19/11/2015 Off By

 


Na sastanku je razgovarano o prvim iznosima za investiciona ulaganja u pomenute fabrike a ministar Gašić je direktorima preduzeća odbrambene industrije preneo poruku premijera Srbije da počnu da pripremaju projekte koji će namensku industriju Srbije do 2020. godine da uvedu u red najvećih namenskih industrija, ne samo Evrope, već i šire


BAN_2322

Info: PRESS MO

Ministar odbrane Bratislav Gašić, sa saradnicima, sastao se danas sa direktorima privrednih društava Odbrambene industrije Srbije i predstavnicima Srpske i VTB banke. Povod današnjeg susreta je planirana realizacija novih investicionih ulaganja u privrednim društvima Odbrambene industrije Srbije u funkciji unapređenja i povećanja proizvodnih kapaciteta fabrika.

Današnji sastanak bio je i prilika da se sa čelnim ljudima namenske industrije razmene informacije o ključnim i tekućim aktivnostima Ministarstva odbrane kako bi se obezbedila podrška odbrambenoj industriji.

Na sastanku je razgovarano o prvim iznosima za investiciona ulaganja u pomenute fabrike a ministar Gašić je direktorima preduzeća odbrambene industrije preneo poruku premijera Srbije da počnu da pripremaju projekte koji će namensku industriju Srbije do 2020. godine da uvedu u red najvećih namenskih industrija, ne samo Evrope, već i šire.

– Reč je o projektima koji će našu namensku industriju, kada su složeni borbeni sistemi u pitanju, da podigne na mnogo viši nivo. Takođe, danas smo doneli određene odluke da se deo sredstava od prodaje „Zastava Inpro“ može upotrebiti za investicije – naglasio je ministar odbrane. On je dodao da je doneta odluka o kupovini mašine za fabriku „Zastava oružje“, kao i da će Fabrika tehnološko-metalurške opreme „TMO“ iz Trstenika preći u SDPR, što će biti slučaj i sa „Kovačnicom“ u Mladenovcu. On je ukazao i da su fabrike, do sada, većim delom regulisale dugove iz nekih prethodnih perioda.

Ministar Gašić najavio je da će još nekoliko fabrika biti uvedeno u namensku industriju Srbije, izdvajajući, pre svega, kruševački „Trajal“, jer su predstavnici Belorusije izrazili veliko interesovanje za proizvodni program te fabrike.

Obraćajući se direktorima namenske industrije, ministar Gašić je zamolio da se sindikalni predstavnici više ne koriste za pritiske za nešto što se dešavalo pre 2012. godine, već da treba da budu u funkciji koristi, pre svega, radnika i podizanja proizvodnje kvalitetnijih proizvoda.

Govoreći o narednim potezima, ministar odbrane je rekao da se nada da će pojedine fabrike, koje imaju potrebne proizvode, već do kraja ovog meseca, dobiti više od milijardu dinara avansa od Vojske Srbije.

– Ne možemo za dve ili tri godine da uradimo sve ono što je tokom prethodnih 12 godina uništavano, ali zajedničkim radom, i slogom sa radnicima, mislim da ćemo da pomognemo svojoj zemlji, svojim fabrikama i Vojsci Srbije – naglasio je ministar Gašić najavljujući da će tokom decembra biti održan veliki sastanak sa 1300 mladih stručnjaka različitih profila koji su se javili na poziv Ministarstva odbrane, kako bi dobili priliku da ulože svoja znanja u razvoj domaće namenske industrije.

U nastavku današnjeg sastanka, vršilac dužnosti pomoćnika ministra za materijalne resusrse Nenad Miloradović okupljenima je predstavio aktivnosti Sektora za materijalne resurse na restruktuiranju, kao i predlog investicionih projekata radi povećanja kapaciteta odbrambene industrije.

Govoreći o značaju postojanja Srpske banke za namensku industriju, predsednica Izvršnog odbora Vesna Jokanović, podsetila je da saradnja te banke i sistema odbrane traje, sa prekidima, već više od pola veka. Ona je takođe govorila o Zaključku Vlade Srbije o njenom restruktiranju, u skladu sa zakonom i uz pomoć Ministarsva odbrane, kao i o okvirima i modalitetima buduće saradnje.

Direktori privrednih društava Odbrambene industrije Srbije razgovarali su sa ministrom odbrane i o stanju realizacije prioritetnih investicionih projekata, kao i o potrebama za kreditnim sredstvima u toku naredne dve godine.♦