U četvrtak 26 novembra LSV organizuje kolonu vojvođanskih paora na traktorima u Beogradu

U četvrtak 26 novembra LSV organizuje kolonu vojvođanskih paora na traktorima u Beogradu

18/11/2015 Off By

Odlučili smo se na ovaj iznuđeni potez jer je Predlog izmena zakona o poljoprivrednom zemljištu upućen u skupštinsku proceduru, a da nisu uvažene brojne primedbe stručnjaka i poljoprivrednih udruženja, iznete tokom javne rasprave, već su usvojena rešenja kojima se otvaraju vrata tajkunizaciji agrara i gašenju malih i srednjih poljoprivrednih gazdinstava


blokada-regionalni
Info: PRESS LSV

PREDSEDNIŠTVO Lige socijaldemokrata Vojvodine odlučilo je na sinoćnoj sednici da u četvrtak, 26. novembra 2015. godine, u Beogradu organizuje protestnu vožnju poljoprivrednika koji će u koloni na traktorima iskazati nezadovoljstvo vojvođanskih paora predloženim izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu i zatražiti njegovo povlačenje iz skupštinske procedure.

Odlučili smo se na ovaj iznuđeni potez jer je Predlog izmena zakona o poljoprivrednom zemljištu upućen u skupštinsku proceduru, a da nisu uvažene brojne primedbe stručnjaka i poljoprivrednih udruženja, iznete tokom javne rasprave, već su usvojena rešenja kojima se otvaraju vrata tajkunizaciji agrara i gašenju malih i srednjih poljoprivrednih gazdinstava.
Liga socijaldemokrata Vojvodine organizovaće i predvoditi kolonu vojvođanskih traktorista za Beograd, jer je, očigledno, to jedini način da državni organi čuju glas vojvođanskih paora.
Defile traktora, akcija apela i upozorenja, kreće u 11.55 časova bez blokade puteva i zaustavljanja saobraćaja, u skladu sa propisima o pravu na javno okupljanje i slobodu govora. Vojvođanski paori kao i svi drugi građani ove zemlje, imaju pravo da iznesu svoje zahteve državnim organima, jer oni nisu građani drugog reda!
Verujemo da će kolona traktora u Beogradu biti dovoljno snažan signal centralnim organima vlasti da promene odnos prema našim poljoprivrednim proizvođačima, čiji mukotrpan rad je decenijama unazad država koristila za kupovinu socijalnog mira.
Još jednom upozoravamo da bi usvajanjem predloženih zakonskih rešenja bio doveden u pitanje jedan od najvažnijih resursa Vojvodine – poljoprivredno zemljište. Nećemo dozvoliti da vojvođanski paori postanu tehnološki višak na svojim oranicama!
Budući da će od 1. septembra 2017, usled primene odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, državljani EU moći da ovde kupuju zemlju, Liga socijaldemokrata Vojvodine nastavlja da prikuplja 100.000 potpisa s namerom da inicira raspisivanje referenduma kojim će od Vlade i Skupštine Srbije biti zatraženo da zaštite domaće poljoprivrednike od nelojalne konkurencije iz inostranstva, ali i od domaćih tajkuna.
Evropske integracije nisu i ne mogu biti izgovor za donošenje zakona kojima se naši poljoprivrednici guše, jer država nije učinila ništa da domaći agrar učini konkurentnim. Naprotiv! Liga socijaldemokrata Vojvodine podseća da pregovarački proces sa Evropskom unijom nikako ne isključuje pravo zemlje-kandidata da štiti svoje strateške interese u poljoprivredi, te zahteva da to učine i državni organi Srbije.♦