Novi Sad: danas protest studenata Filozofskog fakulteta

Novi Sad: danas protest studenata Filozofskog fakulteta

17/11/2015 Off By
Parlament Filozofskog fakulteta tvrdi da je postigao dogovor sa upravom po kome će naknada za troškove ponovnog upisa za studente koji su izgubili status iznositi1/8 od ukupne školarine studijskog programa koji pohađaju. Ovaj dogovor koji je ugroženim studentima prihvatljiv, za sada je samo usmeni dogovor a ne zvanični stav iza kojeg Filozofski fakultet kao institucija stoji

DANAS, 17 novembra u 12 časova ispred zgrade fakulteta, biće održan protest studenata Filozofskog fakulteta u Novom Sadu,, povodom odluke uprave da studentima koji produžavaju osnovne i master studije, a kojima je istekao rok za završetak studija, te su izgubili status studenta, uvede naplatu školarina od 65 000 do 96 000 dinara (u zavisnosti od studijskog programa).

Povodomnajavljenog protesta studenti su izdali i saopštenjei koje navode da je Protest logični korak, u iskazivanju nezadovoljstva studenata ovom odlukom – nakon svih molbi, žalbi, razgovora, pisanih i on-line peticija. Studenti se smatraju oštećenim ovom odlukom budući da po Statutu fakulteta (član 159) i po Pravilniku o merilima za utvrđivanje visine školarine i pružanja usluga (član 5), visina školarine mora da se utvrđuje na osnovu troškova aktivne nastave. Ova grupa studenata nema „aktivnu nastavu“, jer nemaju predavanja i vežbe, već nekoliko preostalih ispita.
Takođe ova odluka je doneta 3 dana pre roka za produžetak studija, čime jedirektno prekršen Član 107, Stav 2. Statuta Filozofskog fakulteta po kome studentima pravo na blagovremeno i tačno informisanje o pitanjima koja se odnose nastudije.
Parlament Filozofskog fakulteta tvrdi da je postigao dogovor sa upravom po kome će naknada za troškove ponovnog upisa za studente koji su izgubili status iznositi1/8 od ukupne školarine studijskog programa koji pohađaju. Ovaj dogovor koji je ugroženim studentima prihvatljiv, za sada je samo usmeni dogovor a ne zvanični stav iza kojeg Filozofski fakultet kao institucija stoji.
Mi zahtevamo da ovakav prihvatljivi kompromis bude zvanično potvrđen od strane predstavnika uprave fakulteta, to jest da uprava iza njega javno stane. Takođe, želimo da dobijemo bilo kakvu materijalnu garanciju (dokument sa potpisom i pečatom) da će dogovor biti ispoštovan – kako bismo mogli da ih pozovemo na odgovornost u slučaju da se on ne ispoštuje.
Protestom želimo da demonstriramo naše nezadovoljstvo ovakvim potezima, koji se donose na štetu studenata, i koje smatramo običnom pljačkom uz grubo zaobilaženje pravnih normi na osnovu kojih fakultet treba da funkcioniše. Očekujemo veliki broj studenata koji će iz solidarnosti podržati protest, a koji nisu najdirektnije pogođeni odlukom, i time pokazati nezadovoljstvo potezima uprave koji su usmereni u interesu profita, a ne u interesu studenata.
Budući da je 17. 11 ujedno i internacionalni dan studenata, koji se kao takav obeležava širom planete, veliki broj studentskih organizacija iz drugih zemalja poslao je pozdrave podrške i solidarnosti studentima u protestu na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, ističući da zajedno sa nama stoje u jedinstvenom frontu borbe protiv sveopšte komercijalizacije obrazovanja, koja dodatno narušava njegov kvalitet i čini ga manje dostupnim materijalno ugroženim slojevima društva.♦