Slovenija počela da postavlja žičanu ogradu prema Hrvatskoj

Slovenija počela da postavlja žičanu ogradu prema Hrvatskoj

11/11/2015 Off By

Ograda se sastoji od metalnih stubova zabijenih u zemlju koji su visoki oko 180 santimetara. Nakon zabijanja metalnih šipki, vojnici između njih razvlače žicu iz kolutova koju na granicu dovoze vojni kamioni


ograda slovenija
Info: AA

 

SLOVENAČKA vojska rano jutros počela je sa postavljanjem dva metra visoku žičanu ogradu na šengenskoj granici prema Hrvatskoj.

Ograda bi, kako je ranije najavila Vlada Slovenije, trebalo da pomogne u usmeravanju kretanja migranata koji se nalaze na “balkanskoj ruti” kroz Sloveniju.

Prvi metri ograde postavljeni su kod mesta Veliki Obrež u Sloveniji, u blizini reke Sutle, ali i na drugim punktovima duž granične linije sa Hrvatskom.
Ograda se sastoji od metalnih stubova zabijenih u zemlju koji su visoki oko 180 santimetara. Nakon zabijanja metalnih šipki, vojnici između njih razvlače žicu iz kolutova koju na granicu dovoze vojni kamioni.
Vojska je na slovenačkoj strani granice zabranila pristup mestima na kojima postavljaju ogradu, neposredno uz obalu Sutle.
Postavljanje ograde, kako javlja agencija Anadolija, moguće je promatrati samo sa hrvatske obale Sutle, kod mesta Vukovo Selo. Prema najavama iz Slovenije, bit će postavljeno oko 150 kilometra ograde.
Postavljanje tehničkih barijera na delu granične crte između Slovenije i Hrvatske juče, 10. novembra, najavio je slovenački premijer Miro Cerar. On je rekao kako to podrazumeva postavljanje i žičane ograde na pojedinim delovima granice, koja je ujedno i šengenska granica. Napomenuo je kako postavljanje tehničkih barijera ne znači i zatvaranje slovenačke granice.
„Ponavljam da Slovenija ne zatvara granicu, nego ovim samo sprečava nekontrolisan i raspršen ulazak izbeglica u zemlju“, izjavio je Cerar.
Slovenačka vlada je u ponedjeljak održala vanrednu sednicu na kojoj je doneta politička odluka o preuzimanju hitnih mera u vezi sa novim valom migranata. Prema informacijama Vlade, prema Grčkoj se kreće grupa od oko 30.000 migranata sa Bliskog i Srednjeg istoka koji će krenuti „balkanskom rutom“, koja prolazi i kroz Sloveniju, u nastojanju da stignu u zemlje zapadne Evrope.
S obzirm na najavu Austrije i Nemačke o smanjenju broja migranata koje će puštati da prelaze njihovu granicu, to može dovesti do zadržavanja nekoliko hiljada ljudi u Sloveniji, koja im zbog ograničenih kapaciteta neće moći da pruži adekvatan smeštaj, hranu i zdravstvenu zaštitu. Prema Cerarovim rečima, to bi moglo da proizvede humanitarnu katastrofu.♦