Aleksandar Vučić: EU hvali Srbiju

Aleksandar Vučić: EU hvali Srbiju

10/11/2015 Off By

Vučić smatra da i Evropa na ozbiljan način računa na našu zemlju. Ima nekih detalja u kojima se naš Premijer nije saglasio sa ocenama Izveštaja i to je rekao šefu Kancalarije Evropske komisje u Beogradu


 

vucic1011

Info: Ranka Čičak

 

SREĆAN i zadovoljan predsenik Vlade Srbije Aleksandar Vučić pohvalio se večeras novinarima izveštajem o Srbiji 2015 godine koji mu je danas uručio šef Kancelarije EU Majkl Devenport. Iako se radi o novom načinu prikazivanja rezultata koje jedna država postiže, Vučić smatra da je objektivno prikaztan napreak Srbije na putu ka EU:

Srbija je ostvarila značajan napredak. Ako pogledate rezultate ostalih zemalja u regionu, Srbija ima čime da se pohvali. U ključnim sferama života Evropska komisija je našla brojne dobre rezulztate. Napredak je postignut i u regionalnim odnosima. Pohvaljeni su napori koje je Srbija uložila da sačuva dobre odnose i prijateljstvo na Balkanu. Pohvaljeno je i naše ponašanje migantskom krizom. U 33 od 34 analizirana poglavlja Srbija je ostvarila napedak. Samo u okviu jednog poglavlja je rečeno da, iako su izvšene pripreme nije bilo napretka. Današnji izveštaj je pokazao da je Srbija čvrsto i sigurno na evropskom putu.
Vučić smatra da i Evropa na ozbiljan način računa na našu zemlju. Ima nekih detalja u kojima se naš Premijer nije saglasio sa ocenama Izveštaja i to je rekao šefu Kancalarije Evropske komisje u Beogradu. Recimo pominje se neka vrsta pritiska na tužilaštvo za ratne zločine. Na primedbu Vučića da se to nikada nije dogodilo, odovorili su mu – “pa dobro nije se desilo od Vlade Srbije i vlasti, ali se o tome polemisalo u javnosti”.


Po 7.000 za prosvetne radnike

VEĆ Do kraja nedelje će se na račun svakog prosvetnog radnika poslati po 7.000 hiljada dinara jednokratne pomoići, koliko su tražili sindikatiu. Vučić poručuje svima koji tu pomoć nazivaju uvredom, da i sami daju bar po jednu hiljadu loše plaćenim prosvetarima.
Za sutra, kada se vrati iz Srebrenice premijer je najavio dobre vesti i za penzionere i zapooslene u javnom sektoru.


 
Za Srbiju je korisno što su najvažnije reforme dobro obuhvaćene. U oblasti pravosuđa je malo slabije ali ni naša Vlada nije zadovoljna reformama u pravosuđu. A pravosuđe je veoma važno i za privredu. Recimo japanske i korejske firme hoće da dođu i da investiraju tek kada su sigurne da je u zemlji pravosuđe dobro. Zato je važno da što pre otvorimo poglavlja 23 i 24.
Vučić je najzadovoljniji opisom naših privrednih reformi: “Primećuju da smo nivo nezaposlenosti spustili na ispod 20 posto”.
Izveštaj o Srbiji ima 80 strana.♦


 

U Libiji pod kontrolom

NA pitanje o sudbini otetih Srba u Libiji Premijer odgovara da je u kontaktu sa osobama koje razgovaraju s otmičarima i da se nada svakog trenutka najboljim vestima.
Na pitanje šta otmičari traže rekao je da to neće da kaže.