Izbori u Hrvatskoj: HDZ u vodstvu

Izbori u Hrvatskoj: HDZ u vodstvu

09/11/2015 Off By

Prema Ustavu Hrvatske mandat za sastav nove Vlade treba da poveri onome ko dokaže da ima podršku većine izabranih zastupnika, odnosno njih najmanje 76


izbori hrvatsja
Info: Agencije

DRŽAVNO izborno povjerenstvo Hrvatske objavilo je prve nepotpune službene rezultate parlamentarnih izbora u Hrvatskoj. Najveće poverenje građana Hrvatske trenutno je dobila Domoljubna koalicija koju predvodi HDZ, a koja je prema prvim rezultatima osvojila 63 mandata.

Na drugom mestu nalazi se koalicija Hrvatska raste koju predvodi SDP sa 53 mandata, a slede je Most sa 16, a nakon njega IDS sa 5, Živi zid sa 1, HDSSB sa 2, te Bandić sa 2 mandata.
Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović će posle objave službenih rezultata parlamentarnih izbora obavit konsultacije u vezi s davanjem mandata za sastav Vlade Hrvatske.
Prema Ustavu Hrvatske mandat za sastav nove Vlade treba da poveri onome ko dokaže da ima podršku većine izabranih zastupnika, odnosno njih najmanje 76.
Čelnik Mosta Božo Petrov u petak na centralnom zagrebačkom trgu pokazao svoju izjavu overenu kod javnog beležnika da Most nezavisnih lista posle izbora zbog dosadašnjih promašenih i za razvoj Hrvatske pogubnih politika neće koalirati niti sa SDP-om niti s HDZ-om.
Prema nepotpunim rezultatima za 12. izbornu jedinicu u kojoj svoje zastupnike biraju pripadnici nacionalnih manjina, najviše glasova srpske nacionalne manjine dobio je predsednik SDSS-a Milorad Pupovac (76,33 posto), Mile Horvat iz Naše stranke (59,92) i Mirko Rašković iz SDSS-a (54,66).♦