Nemačka – raj za pranje novca i utaju poreza

Nemačka – raj za pranje novca i utaju poreza

07/11/2015 Off By

Najvećoj evropskoj ekonomiji zamera se što ima nepoštene porezne ugovore s razvijenim državama, nedovoljno transparentan registar vlasništva nad preduzećima, nedovoljnu podršku u poreznom izveštavanju drugih država


 

berlin711

Berlin

Info: Fena

IAKO važi za politički i ekonomski motor Evrope, Nemačka je motor i u nezakonitim finansijskim radnjama, navedeno je u izveštaju Evropske mreže duga i razvoja (Eurodad) koja okuplja 46 nevladinih organizacija iz 20 evropskih zemalja.

Njihova studija o 15 evropskih država koju su preneli vodeći svetski mediji ističe kako postoje ozbiljne pretnje stvaranju transparentnog poreznog sistema u Evropi zasnovanog na jednakosti, a jedna od najvećih prepreka je Nemačka.
Najvećoj evropskoj ekonomiji zamera se što ima nepoštene porezne ugovore s razvijenim državama, nedovoljno transparentan registar vlasništva nad preduzećima, nedovoljnu podršku u poreznom izveštavanju drugih država, i nedovoljnu podršku za reforme globalnog poreznog sistema koje iniciraju Ujedinjene nacije.
Porezna koordinatorka u Eurodadu Tove Ryding izjavila je kako je ne čudi loša pozicija Njemačke u izveštaju.
Podsećajući na nedavne skandale u koje su bile uključene nemačke banke, Rydingova je dodala kako tih skandala ne bi bilo kada u Nemačkoj ne bi bilo moguće da se sakrije ili opere novac, dok portparol nemačkog ministarstva finansija nije bio dostupan za komentar izvještaja.
Uz Nemačku, Luksemburg takođe “nudi različiti izbor opcija za skrivanje vlasništva i pranje novca”, a u izveštaju je navedeno i da ima “najviši rizik pranja novca”.
Pozitivni primjeri su Danska, i Slovenija zbog unaprijeđene transparentnosti sistema vlasništva nad preduzećima.♦