Stan autorke knjiga o Pipi Duge Čarape postaje muzej

Stan autorke knjiga o Pipi Duge Čarape postaje muzej

07/11/2015 Off By

Pipi je omiljena junakinja švedske autorice. Mala otresita devojčica s pegama i riđom kosom može da podigne svog konja, koji joj je, uz majmuna, najbolji prijatelj, sme da radi šta hoće i smatra sebe najjačom devojčicom na svetu


 

-pipi-duga-carapa-


 

DOJČE VELE piše da je stan autorke simpatičnih avantura Pipi Duge Čarape Astrid Lindgren, u Stokholmu, netaknut od njene smrti 2002, a naslednici su odlučili da ga kao muzej otvore za posetioce.

Pipi je omiljena junakinja švedske autorice. Mala otresita devojčica s pegama i riđom kosom može da podigne svog konja, koji joj je, uz majmuna, najbolji prijatelj, sme da radi šta hoće i smatra sebe najjačom devojčicom na svetu.
Kada se pojavila, roditelji su branili deci da prate njene avanture. “Pipi Duga Čarapa” bila je prva knjiga Astridove (1907-2002), koja će kasnije steći svetsku slavu upravo knjigama za decu, mada nikada nije planirala da bude pisac.
Priču o Pipi koja živi bez roditelja izmislila je 1941. da bi je pričala svojoj bolesnoj kćerki, a zapisala ju je 1944. Romani o Pipi prevedeni su na 50 jezika. Snimljeno je više crtanih i igranih filmova.
Astrid Lindgren je prva autorica dečijih knjiga koja je dobila Nagradu za mir nemačkih knjižara (1978). Govor koji je održala povodom nagrade iskoristila je da se založi za odgajanje dece bez nasilja. Za prava dece zalagala se i u dubokoj starosti.♦