Greška Infostana sa stavkom „osiguranje stana“ košta preko 11 miliona dinara

Greška Infostana sa stavkom „osiguranje stana“ košta preko 11 miliona dinara

03/11/2015 Off By

Sporna stavka „greškom“ se  našla na septembarskom računu, pa je direktor Veselin Marković podneo ostavku, a JKP Infostan se izvinuo građanima i stornirao predhodne račune


 

infostan

Info: Kamatica

 

KRAJNJI rok za plaćanje spornog septembarskog računa JKP Infostan je bio četvrtak 15. oktobar. Rok za izmirenje je produžen za deset dana, zbog iznosa koji je bio uvećan za 200 dinara, jer se na računu našla stavka „osiguranje stana“ osiguravajućeg društva Delta Generali.

Sporna stavka „greškom“ se  našla na septembarskom računu, pa je direktor Veselin Marković podneo ostavku, a JKP Infostan se izvinuo građanima i stornirao predhodne račune.

Prema podacima do kojih je finansijski portal Kamatica došao, JKP Infostan ima oko 650.000 korisnika i svakog meseca se na račun ovog preduzeća za plaćanje komunalnih usluga slije oko 2,5 milijardi dinara.

Pokušali smo da saznamo koliko je ova greška koštala ali niko od nadležnih u JKP Infostan nije hteo da nam odgovori.

Ako pretpostavimo da je za štampanje i slanje jednog računa potrebno izdvojiti oko 10 dinara, to znači da je samo na ime toga JKP Infostan potrošio bespotrebnih 6.5 miliona dinara.

A pošo je rok za plaćanje produžen za deset dana, napravili smo analizu koliku zaradu moze da donese kamata na tih 10 dana. Iznos od 2.5 milijarde dinara bi mogao da se drži na računu sa overnight (preko noći) štednjom, ili na računu sa štednjom po viđenju koja, u ovom momentu može da donese 7 posto godišnje. To znači da je za 10 dana„boravka“ na takvom računu moglo da bude pripisana kamata u ukpnom iznosu od 4.794.520. Sve ovo dovodi do iznosa od 11.294.520 dinara ili oko 94.000 evra.♦