Sednica Skupštine Srbije: Gase se agencije SIEPA i HAPP

20/10/2015 Off By
Sertić je rekao da u ovom trenutku imamo nerešenu sudbinu 500 preduzeća, milijarde bačene za njihovo veštačko održavanje. Dok Evropa od kraja Drugog svetskog rata ide napred, Srbija sada, kada želi u EU, usklađuje svoje sa evropskim zakonima

Zeljko-Sertic-

Željko Sertić

Info: Ranka Čičak – [email protected]

SKUPŠTINA Srbije počela je u utorak, zajedničkim pretresom, raspravu o šest zakona. Ministar Željko Sertić obrazložio je prva tri – o ulaganjima, o Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika i o finansijskom restruktuiranju. Govoreći o teškoćama kroz koje je prošlo njegovo ministarstvo, podsetio se svog prvog radnog dana, kada je postao ministar:

-Tražio sam spisak investitora u Srbiji, podatke da li su oni obavili svoj ugovoreni posao. Ni jedan jedini dokument nije postojao. Od 2006 do 2013 godine radilo se direktnim državnim podsticajima. Deset uredbi je promenjeno u tom periodu. Potpisano je 273 ugovora, za koja se nije znalo gde su i ko je odgovoran za njih. Dva ipo meseca je trebalo stručnim službama da im uđu u trag. Kad smo ih proučili, odmah smo od 273 ugovora 89 raskinuli, jer su loše napravljeni. Novac su dobijale kompanije za koje se unapred znalo da ne mogu da vrate sredstva. Već 2012 godine se znalo da su Univerzal banka i Agrobanka u velikom problemu.
Hitno smo krenuli u kontrole, a i u reorganizaciju agencija koje se bave tim poslom. Bez obzira što imaju veliki broj zaposlenih, postojeća Agencija za promociju ulaganja u Srbiju i Nacionalna agencija za regionalni razvoj nemaju kapacitet da ostvaruju zadatke koje Vlada postavlja pred njih.
Sertić kaže da je Vladi važno ulaganje iz inostranstva. Zato se sada Zakonom daje pravo strancima da budu izjednačeni s domaćim ulagačima.
Gase se agencije SIEPA i HAPP. Uvodi se Razvojna agencija Srbije . Ona će pregovarati sa potencijalnim investitorima. Nova organizacija je i Savet za ekonomski razvoj, koji će primati predloge od Razvojne agencije i prenositi ih Vladi, kako bi ona zadužila nadležno ministarstvo da odluku potpiše. Uvode se i lokalne kancelarije po opštinama, koje će raditi sa stranim investitorima .
U Savetu za ekonomski razvoj će biti ministri privrede, finansja, rada, direktor Razvojne agencije, predsednik Privredne komore …
U slučaju da neki organ vlasti ne uradi svoj posao na vreme i prema dokumentima investicionog programa, posao preuzima Razvojna agencija , koja može da podnese zahtev za nadzor tog nesposobnog organa, a da problem sama reši.
Sertić je rekao da u ovom trenutku imamo nerešenu sudbinu 500 preduzeća, milijarde bačene za njihovo veštačko održavanje. Dok Evropa od kraja Drugog svetskog rata ide napred, Srbija sada, kada želi u EU, usklađuje svoje sa evropskim zakonima.
Poslanik Riza Halimi zamerio je da se opštine na jugu Srbije stavljaju u drugi red kada su investicije u pitanju:
– Stvorena je takva politička klima da i kada se ove opštine pojave kod razvojnih fondova u ministarstvima, dobiju odgovor- imate vi Koordinaciono telo. A ovo telo za tri opštine ima svega oko 200 miliona dinara.
Dragan Jovanović primetio je da stečajevi u Srbiji predugo traju, a tek sada se donosi Zakon o ulaganjima. Podsetio je na bivšeg ministra privrede, Mlađana Dinkića koji je odokativno njemu dragim firmama delio subvencije:
– Sada imamo primere da firme koje su dobile ogromne pare u to vreme iz budžeta, ne mogu da plate struju. Duguju i po 4 ipo miliona evra. Hoće li zbog toga neko odgovarati i otići u aps? Među onima koji su dobili velike subvencije je i fabrika čarapa u Valjevu. Ona je posle toga u jednom danu otpustila 250 radnika. Sada ukidamo agenciju za strana ulaganja SIEPA, a znali smo oduvek da mulja pare. I Nacionalna agencija za ravnomerni ravoj NAVED nije radila bolje. Te su dve agencije zapošljavale 150 ljudi. Razvojna agencija Srbije će imati samo 50 radnika i to je dobra ušteda. ♦