Svečano otvoren trening centra za otkrivanje i deaktiviranje ilegalnih laboratorija za proizvodnju psihoaktivnih supstanci

Svečano otvoren trening centra za otkrivanje i deaktiviranje ilegalnih laboratorija za proizvodnju psihoaktivnih supstanci

20/10/2015 Off By
Geostrateški položaj Srbije i njeno mesto na međunarodnom putu droge dovode do toga da kroz našu državu, takozvanom „balkanskom rutom“ prolaze ogromne količine narkotika koje su namenjene tržištu zapadne Evrope, a deo tih opijata zadržava se u našoj zemlji i okruženju

 

mupdroga

Info: Press Biro MUP – a

MINISTAR unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović poručio je danas na svečanom otvaranju specijalizovanog trening centra za otkrivanje i deaktiviranje ilegalnih laboratorija za proizvodnju psihoaktivnih supstanci i prekursora da će se policija u narednom periodu još snažnije suprotstaviti svima koji krijumčare narkotike i da neće dozvoliti jačanje organizovanih kriminalnih grupa.

Geostrateški položaj Srbije i njeno mesto na međunarodnom putu droge dovode do toga da kroz našu državu, takozvanom „balkanskom rutom“ prolaze ogromne količine narkotika koje su namenjene tržištu zapadne Evrope, a deo tih opijata zadržava se u našoj zemlji i okruženju.
„Upravo zbog toga Ministarstvo unutrašnjih poslova ogroman značaj pridaje svim aktivnostima u borbi protiv krijumčarenja i trgovine narkoticima, kao i borbi protiv organizovanih kriminalnih grupa koje se bave ovim krivičnim delima. Samo u prvih devet meseci ove godine realizovano je 4.505 zaplena i oduzeto 878 kilograma i više od 200.000 komada opojne droge“, istakao je Stefanović u Nastavnom centru „Mitrovo polje“ na Goču.
Prema rečima ministra, policija je zahvaljujući predanom radu oduzela 714 kilograma marihuane, 46 kilograma heroina, 17 kilograma kokaina, 10 kilograma hašiša, kao i više od 13 kilograma amfetamina.
„Svesni smo da borba protiv narkokartela ne sme da stane. Zaštićenih neće biti. Cilj kome težimo su ulice bez droge, bezbednost za naše najmlađe i za sve građane naše zemlje“, kazao je ministar.
Stefanović je naglasio da su pripadnici Ministarstva proteklih godinu dana neutralisali više organizovanih kriminalnih grupa i otkrili brojne ilegalne laboratorije za proizvodnju narkotika. Samo tokom 2014. godine otkriveno je 30 laboratorija za proizvodnju marihuane i tom prilikom zaplenjeno je 220 kilograma ove droge.
„Ovi podaci najbolje pokazuju koliko je značajna izgradnja specijalizovanog centra za otkrivanje i deaktiviranje ilegalnih laboratorija. Ovakvi centri postoje samo u četiri zemlje sveta: Sjednjenim Američkim Državama, Holandiji, Belgiji i Poljskoj“, naveo je ministar.
Stefanović je dodao da je novoformirani centar u našoj zemlji najsavremeniji i najsadržajniji u Evropi i prvi u svetu sa montažnim zidovima, koji omogućavaju promenu prostora za trening, kao i sa velikim brojem tajnih lokacija.
„Budući polaznici obuke nikada neće vežbati u istim simuliranim okolnostima i zato verujemo da će ovaj centar vrlo brzo steći međunarodni ugled i pružiti značajan doprinos borbi protiv organizovanog kriminala u Evropi“, istakao je ministar.
Na izazove koje nosi suzbijanje narko-trafikinga, kako je kazao ministar, može se odgovoriti samo zajedničkim naporima, jer su organizovane kriminalne grupe odavno izbrisale državne granice i uspostavile dobru saradnju.
„To se očekuje i od naših policija, a ovogodišnja velika akcija zaplene 3,5 tone kokaina, u kojima je učestvovalo više država uključujući i Srbiju pokazuje da smo na odličnom putu“, istakao je ministar.
Stefanović se zahvalio ambasadama Holandije, Francuske, Sjedninjenih Američkih Država, kao i policijskim ekspertima Holandije, Europola, Misiji OEBS-a u Srbiji i svima koji su pomogli izgradnju specijalizovanog centra.
„Nadamo se da će centar, kroz efikasnu edukaciju pripadnika Ministarstva i policija evropskih zemalja, doprineti povećanju bezbednosti u regionu, zaključio je Stefanović.
Ambasador Holandije Hendrik Henk van den Dol rekao je da su trening centar i laboratorija među najboljima u svetu i izrazio zadovoljstvo što su pomogli srpskoj policiji ne samo u opremi već i u deljenju informacija i iskustava.
Pripadnici Protivterotističke jedinice, Uprave kriminalističke policije i Sektora za vanredne situacije izveli su pokaznu vežbu ulaska i deaktiviranja ilegalne laboratorije za proizvodnju psihoaktivnih supstanci i prekusora.♦