Zajednička akcija srpske, mađarske i slovačke policije: uhapšeno 20 kriminalaca

Zajednička akcija srpske, mađarske i slovačke policije: uhapšeno 20 kriminalaca

19/10/2015 Off By

 

Na zajedničkoj konferenciji za novinare na graničnom prelazu Horgoš – Reske, Kovačević i Takač su precizirali da su policije tri države zaplenile 39 ukradenih vozila

policija1910
Info: Press Biro MUP – a

U ZAJEDNIČKOJ sinhronizovanoj akciji srpske, mađarske i slovačke policije uhapšeno je 20 osoba, zbog postojanja osnova sumnje da su se kao pripadnici međunarodne organizovana kriminalna grupa bavili krađom i prodajom vozila visoke klase, kao i falsifikovanjem kompletne dokumentacije, izjavili su danas načelnik SBPOK-a Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije Dejan Kovačević i zamenik direktora mađarske policije Tibor Takač.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare na graničnom prelazu Horgoš – Reske, Kovačević i Takač su precizirali da su policije tri države zaplenile 39 ukradenih vozila.
Organizovana kriminalna grupa, je kako se sumnja, imala striktno određene uloge: grupa koja je radila u Mađarskoj je naručivala i prodavala vozila, u Slovačkoj su ih krali, a u Srbiji su se bavili izradom falsfikovanih isprava i prekucavanjem brojeva šasija.
Četiri radioinice, koje su identifikovane u Srbiji, kako se sumnja, bavile su se izradom lažnih dokumenata i prekucavanjem šasija.
Hapšenjem su obuhvaćena i tri pravna lica, odnosno firmi koje su se bavile špedicojom.
Osumnjičeni, koji su uhapšeni na terirotoriji Republike Srbije, uz krivičnu prijavu, biće privedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, falsifikovanje isprava i pranja novca.
Načlenik SBPOK-a Kovačević ukazao je da je istraga trajala osam meseci, da je praćena intenzivnom razmenom operativnih saznanja, a održan je i veći broj radnih sastanaka srpske i mađarske policije.
„Akcija je sprovedena uz maksimalnu podršku i lično angažovanje ministra unutrašnjih poslova dr Nebojše Stefanovića posebno u pogledu ostvarivanja međunarodne saradnje na svim nivoima“, rekao je Kovačević.
Pomoćnik direktora srpske policije Bogoljub Živković, zahvalivši se mađarskoj i slovačkoj policiji na saradnji, istakao je da se samo zajedničkim radom može uspešno boriti protiv međunarodnog kriminala.♦