Saopštenje NUNS – a: SNS utiče na uređivačku politiku RTS

Saopštenje NUNS – a: SNS utiče na uređivačku politiku RTS

18/10/2015 Off By

Urednik Danasa Zoran Panović izjavio je u subotu na RTS-u da je premijer Aleksandar Vučić režirao politički napad na ambasadora Velike Britenije Denisa Kifa na proslavi sedmogodišnjice rada svoje stranke


nuns
Info: NUNS

POVODOM saopštenja SNS o gostovanju glavnog i odgovornog urednika lista Danas Zorana Panovića u Drugom dnevniku RTS, Nezavisno udruženje novinara Srbije objavilo je saoptenje:

“NUNS upozorava SNS da je obaveza novinara da sagovorniku postavi pitanja o najvažnijim društvenim temama, a da je suština postojanja javnog servisa, i medija uopšte, stvaranje mogućnosti da se čuju različita mišljenja»
Urednik Danasa Zoran Panović izjavio je u subotu na RTS-u da je premijer Aleksandar Vučić režirao politički napad na ambasadora Velike Britenije Denisa Kifa na proslavi sedmogodišnjice rada svoje stranke.
Panović je ocenio da je Vučić morao da zna šta će u svom govoru poručiti režiser Emir Kusturica, koji je kritički govorio o ulozi Britanije u odnosu prema Srbiji.
SNS je podsetimo ocenila da su “optužbe RTS-a i Panovića” skandalozne i dodala da Vučić nije i nikada neće kontrolisati govore svojih prijatelja i gostiju.
NUNS je dodao da je SNS, vrednosnim izjednačavanjem stava sagovornika i pitanja voditelja Dnevnika, uz generalnu kvalifikaciju da su to “opužbe RTS-a”, pokazala da ne shvata koncept javnog servisa koji mora biti otvoren za svaku vrstu društvenog dijaloga.
Srpska napredna stranka saopštila je da je Nezavisno udruženje novinara Srbije “odavno zavisno” udruženje Demokratske stranke.

“Pitamo čelnike ovog udruženja da li to oni žele da zabrane Srpskoj naprednoj stranci pravo na drugačije mišljenje i da, kada nešto nije istina, da ne smemo da to javno kažemo, jer nije istina ono što su RTS i Zoran Panović saopštili?”, ističe se u saopštenju Službe za informisanje SNS.

SNS, takođe, pita, da li to, po NUNS-u, u Srbiji sme da postoji samo jedna istina – ona koja odgovara Demokratskoj stranci?

NUNS je ranije danas, povodom reagovanja SNS na gostovanje glavnog i odgovornog urednika lista “Danas” Zorana Panovica u Drugom dnevniku RTS-a, saopstio da SNS vrši pritisak na uređivačku politiku javnog servisa.

SNS u saopštenju za NUNS kaže da je, “da bi građanima bilo jasnije, to isto ono udruženje koje je pre nekoliko dana stalo u odbranu ugleda i časti onih koji krše prava maloletnih lica i koji su pozivali, više puta, na ubistvo Aleksandra Vučića”.

“Srpska napredna stranka poručuje da je zgrožena otvorenim pritiskom čelnika NUNS-a koji očigledno žele da ukinu pravo Srpskoj naprednoj stranci da misli, govori, piše drugačije, a svima je jasno da RTS-u i Panoviću niko nije zabranio ništa, pa čak i da iznose neistine o Srpskoj naprednoj stranci”, ističe se u saopštenju.♦