Predsednik Nikolić govorio stranim ambasadorima u Srbiji o tome zašto ne treba primiti Kosovo u članstvu UNESK- a

Predsednik Nikolić govorio stranim ambasadorima u Srbiji o tome zašto ne treba primiti Kosovo u članstvu UNESK- a

16/10/2015 Off By

«Zamislite da se u vašim zemljama najdraža kulturna baština preda na čuvanje nekome ko je nije stvarao, već pokušavao da je satre.To bi bilo kao da ste jagnje dali vuku na čuvanje», rekao je Predsednik


1331431_Monahinja pored srušenog hrama
Info: Ranka Čičak – [email protected]

«Srbija je jedina država u Evropi, kojoj se, pored otimanja teritorije, ubijanja i proterivanja ljudi, sada otima i kulturna baština pod zaštitom UNESC – a» rekao je danas predsednik Tomislav Nikolić stranim ambasadorima i pitao ih da li je prirodno da UNESCO primi za svog člana Kosovo , koje besprizorno uništava srpsku kulturnu baštinu:

«Zamislite da se u vašim zemljama najdraža kulturna baština preda na čuvanje nekome ko je nije stvarao, već pokušavao da je satre.To bi bilo kao da ste jagnje dali vuku na čuvanje».
Od 1999. godine do danas, na Kosovu je napadnuto 236 pravoslavnih crkava i manastira. Od njih je 61 spomenik kulture, a 18 je veoma značajno za istoriju. Radi se o crkvama građenim 1315, 1331, 1348 i narednih godina 14. veka. Pokradeno je više od 10.000 ikona neprocenjive vrednosti, srušeno 5.261 nadgrobnih spomenika i uništeno 256 srpskih grobalja. Južno od Ibra, srušeni su svi spomenici srpske istorije. Divljaštvo ide dotle, da je u selu Nerodimlje, kod Uroševca, posečen bor, koji je svojom rukom zasadio car Dušan 1.336 godine.
Uništavanje srpskih spomenika se ne smanjuje. Prema izveštaju misije OEBS – a iz marta prošle godine, u 2011,2012 i 2013 godini došlo je do porasta nasilja nad kulturnom baštinom.
Nikolić opominje da su upravo sada, četiri bisera svetske baštine – Bogorodica Ljeviška, manastir Dečani, Pećka patrijaršija i Gračanica u opasnosti od onih koji traže članstvo u UNESCO – u. Na njima se vide grafiti kojima se preti Srbima i veliča Islamska država:
– Da li bi sada uništitelji hrišćanske kulture na KiM trebalo da budu nagrađeni prijemom u UNESCO? Licemerno zvuči objašnjenje onih koji kažu da će prijemom Kosova u UNESCO srpska kulturna baština biti bolje zaštićena. Izvrtanje istorije ide dotle da se dinastija Nemanjića preimenuje u albansko prezime Nimani.
Srpski predsednik je zaključio da bi prijem Kosova u UNESCO doveo do podela i među članstvom same ove organizacije:
-Ove crkve i manastiri pripadaju svima, deo su evropskog nasleđa. Trebalo bi da se ljutimo zbog njihovog rušenja onoliko, koliko bi se ljutili kada bi bila uništena Mona Liza.
Posle izlaganja predsednika Srbije, stranim diplomatama prikazan je film rušenja i paljenja srpskih spomenika na Kosovu. Svi su dobili na poklon po jednu kopiju ovog filma, kao i knjigu o spomenicima na Kosovu.♦