16. oktobar

16. oktobar

16/10/2015 Off By
felj-milos-obrenovic1837. – Srpski knez Miloš Obrenović ukinuo je kuluk – besplatan rad seljaka koji su koristili kmetovi, nahijske starešine i sveštenstvo. U tome se preterivalo, što je bilo povod za odmetanje seljaka u hajduke. Kuluk je više puta zabranjivan, ali su ukazom kneza Miloša ukinuti svi njegovi vidovi, osim kuluka za održavanje puteva i mostova

1793. – Kraljica Francuske, Marija Antoaneta (Marie Antoinette), osuđena je za veleizdaju i usmrćena odsecanjem glave na giljotini u Parizu.
1803. – Rođen je Robert Stivenson (Stephenson), engleski građevinski inženjer koji je poznat po svojim železničkim mostovima kao i po proizvodnji parnih lokomotiva.
1815. – Napoleon Bonaparta je poslat u izgnanstvo na ostrvo Sveta Jelena (St. Helena), u atlantskom okeanu, gde je kasnije i umro.
1834. – Požar je uništio Vestminstersku palatu (Palace of Westminster) u Londonu.
1854. – Rođen je Oskar Vajld (Oscar Wilde), irski književnik, romanopisac i pisac pozorišnih komada. Poznat mu je roman Slika Dorijana Greja.
1837. – Srpski knez Miloš Obrenović ukinuo je kuluk – besplatan rad seljaka koji su koristili kmetovi, nahijske starešine i sveštenstvo. U tome se preterivalo, što je bilo povod za odmetanje seljaka u hajduke. Kuluk je više puta zabranjivan, ali su ukazom kneza Miloša ukinuti svi njegovi vidovi, osim kuluka za održavanje puteva i mostova.
1888. – Rođen je Judžin Onil (Eugene O'Neill), američki pozorišni pisac i dobitnik Nobelove nagrade za književnost.
1978. – Papa Jovan Pavle II postao je prvi papa koji nije italijanskog porekla.
1984. – Biskup Desmond Tutu dobio Nobelovu nagradu za mir.♦