LSV i dalje protiv Obradovićeve reorganizacije EPS-a

LSV i dalje protiv Obradovićeve reorganizacije EPS-a

15/10/2015 Off By

Uprkos protivljenju LSV, protivljenju pokrajinskog parlamenta, pa i pojedinih republičkih ministara, nakon nekog vremena direktor Aleksandar Obradović je uspeo da izdejstvuje da vlada ipak odobri njegov plan reorganizacije


Elektrovojvodina
Info: Press LSV

LIGA socijaldemokrata Vojvodine je na vreme i dobronamerno upozoravala da je gašenje pet privrednih društava i formiranje jednog operatora distributivnog sistema katastrofalna ideja i da jedino što može uslediti nakon takve reorganizacije jeste prodaja Elektroprivrede Srbije.

Uprkos protivljenju LSV, protivljenju pokrajinskog parlamenta, pa i pojedinih republičkih ministara, nakon nekog vremena direktor Aleksandar Obradović je uspeo da izdejstvuje da vlada ipak odobri njegov plan reorganizacije.
U takvim okolnostima, na kraju je izboreno da nacionalni operativni dispečerski centar tako reorganizovanog EPS-a bude premešten u Novi Sad i da u našoj „Elektrovojvodini“ u kojoj je pola veka ulagano u znanje, ljude i opremu bude „srce“ sistema za celu Srbiju.
To, međutim, ne znači da smo promenili mišljenje. I dalje mislimo da je čitava Obradovićeva reorganizacija koja podrazumeva centralizaciju nadležnosti, imovine i novca u beogradsku Elektrodistribuciju, a gašenje „Elektrovojvodine“ i drugih privrednih društava – katastrofalna ideja.
Razumljive su vrlo oštre kritike koje na Obradovićev način reorganizacije i poslovne poteze ima i Sindikat radnika EPS-a, odnosno ljudi koji su čitav svoj radni vek ugradili u tu kompaniju i kojima je cilj uspešnost kompanije i zadovoljni korisnici, a ne dobro servirana ponuda potencijalnim kupcima.
Zato je potrebnije nego ikada predložiti i usvojiti novi zakon o upravljanju EPS-om kako bi se izbeglo da uređenje elektrodistributivnog sistema u Srbiji bude predmet proizvoljne procene jednog čoveka, jednokratnih uredbi ili interesa moćnog kapitala.
Za dobru budućnost elektroenergetske slike Srbije potrebno je odustati od centralizovanog sistema i da se u modernom obliku dosadašnjih pet privrednih društava ponovo vrate delanosti zbog kojih su osnovana, počev od „Elektrovojvodine“ koja je bila lider kako u kvalitetu usluga, tako i u naplati.
Menadžment EPS još ima šansu da ispravi pogrešne odluke. Za početak tako što će ponovo formirati više operatera na teritoriji Republike Srbije od kojih bi Elektrovojvodina bila operator za distribuciju električne energije i upravljanje distributivnim sistemom na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine. ♦