Poseta komandanta vazduhoplovnih snaga SAD u Evropi i Africi

Poseta komandanta vazduhoplovnih snaga SAD u Evropi i Africi

21/06/2024 Off By BERB

Foto: mod.gov.rs

 

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović sastao se danas s komandantom vazduhoplovnih snaga Sjedinjenih Američkih Država u Evropi i Africi generalom Džejmsom Hekerom, koji sa delegacijom boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji.

Tokom sastanka u Generalštabu Vojske Srbije bilo je reči o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u regionu i mogućnostima za dalje unapređenje saradnje Vojske Srbije i Oružanih snaga SAD.

Sagovornici su se saglasili da je bilateralna vojna saradnja intenzivna i sadržajna, da doprinosi izgradnji interoperabilnosti i operativnih sposobnosti oružanih snaga i da je, kao važan segment ukupnih odnosa Srbije i SAD, u potpunosti u funkciji očuvanja mira i stabilnosti u regionu i šire.

Načelnik Generalštaba je istakao da je Vojska Srbije spremna da unapređuje vojno-vojnu saradnju sa američkom vojskom u svim oblastima od zajedničkog interesa, na ravnopravnoj osnovi i uz dosledno očuvanje vojne neutralnosti.

Govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji, general Mojsilović je ukazao da se jednostrani potezi privremenih institucija samouprave u Prištini negativno odražavaju na stanje bezbednosti u Pokrajini, dodajući da se Vojska Srbije dosledno pridržava Vojno-tehničkog sporazuma i da, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i svim potpisanim sporazumima, Kfor prepoznaje kao jedinu legitimnu oružanu formaciju na prostoru Kosova i Metohije.

General Heker boravi u našoj zemlji na poziv komandanta Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-potpukovnika Duška Žarkovića, s kojim je juče razgovarao o saradnji u oblasti bezbednosti letenja, traganja i spasavanja, helikopterskih operacija i vazduhoplovne medicine. On je posetio i 204. vazduhoplovnu brigadu na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici, gde mu je predstavljen deo kapaciteta avijacijskih jedinica Vojske Srbije.

Generala Hekera, koji je ujedno i komandant komande vazduhoplovnih i kosmičkih snaga NATO-a, primili su u odvojene posete i vrhovni komandant Vojske Srbije i predsednik Republike Aleksandar Vučić i ministar odbrane Bratislav Gašić.