Влада донела одлуку о делокругу рада потпредседника и министара без портфеља

Влада донела одлуку о делокругу рада потпредседника и министара без портфеља

15/06/2024 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Влада Републике Србије донела је на данашњој седници одлуку о надлежностима и делокругу рада потпредседника и министара без портфеља у новом мандату Владе Србије.

Донета је одлука да се Александар Вулин, који обавља функцију потпредседника Владе, задужи да, у координацији са председником Републике, прати стање пројеката из делокруга више министарстава и посебних организација Владе. Такође, он ће предлагати мере за унапређење сарадње Републике Србије са земљама БРИКС-а, пратити стање и предлагати мере за јачање веза државних органа са грађанима Републике Србије у дијаспори.

Ненад Поповић, министар без портфеља, задужује се да прати стање, предлаже мере и учествује у координацији активности у области међународне економске сарадње, као и области друштвеног положаја цркве у земљи и иностранству. Поповић ће убудуће координирати и свим активностима усмереним на реализацију пројекта „Тачка кључања Србија“.

Министарка без портфеља Татјана Мацура пратиће стање, предлагати мере и учествовати у координацији активности у области родне равноправности, спречавања насиља над женама и економског и политичког оснаживања жена. Мацура ће учествовати и у координацији Савета за спречавање вршњачког насиља и Координационог тела за родну равноправност.

На данашњој седници, министар без портфеља Усаме Зукорлић задужен је за праћење стања, предлагање мера и учествовање у координацији активности у области помирења, регионалне сарадње и друштвене стабилности.

Министар без портфеља Ђорђе Милићевић наставиће да обавља задужења из претходног мандата Владе – праћење стања, предлагање мере и учествовање у координацији активности у области односа Републике Србије са дијаспором.

Иста задужења из претходног мандата додељена су и Новици Тончеву, у области праћења стања, предлагања мера и учествовања у координацији активности у области унапређења развоја недовољно развијених општина на територији Републике Србије.