РГЗ проценио вредност свих станова у Србији

РГЗ проценио вредност свих станова у Србији

14/06/2024 Off By BERB

Фото: Небојша Димић

 

Републички геодетски завод је проценио вредност свих станова у Србији и ту информацију сада учинио доступним за све професионалне кориснике, а ускоро и за све грађане Србије, потпуно бесплатно.

Сада сви могу да добију информацију о процењеној вредности својих непокретности и то путем новог еКатастра на порталу дигиталних услуга РГЗ-а чиме је постављен и трећи од укупно четири стуба катастра за 21 век. Ова процена је урађена у складу са међународним стандардима за масовну процену вредности непокретности чиме РГЗ поставља нове стандарде у транспарентности и поузданости података.

Имплементација ове услуге доноси бројне предности. Стабилност и предвидивост тржишта непокретности су значајно унапређене, јер реалне цене смањују ризик од наглих осцилација. Ово пружа сигурност инвеститорима, купцима и продавцима, омогућавајући им да доносе информисане одлуке на основу поузданих података. Транспарентност тржишта додатно смањује могућност манипулација и спекулација, чиме се доприноси здравом развоју сектора некретнина и шире економије.

Увођењем нових услуга, РГЗ показује своју посвећеност унапређењу квалитета услуга, обавештености и заштити интереса грађана Србије.

Реформа катастра и развој овако важних услуга за развој здравог тржишта непокретности урађени су у оквиру пројекта “Унапређење земљишне администрације у Србији” који Влада Србије спроводи у сарадњи са Светском банком.