13. oktobar

13. oktobar

13/10/2015 Off By
1967. – Umro je srpski inženjer Dobrivoje Božić, konstruktor najbolje svetske automatske vazdušne kočnice na železnicama. “Kočnica Božić” u Jugoslaviji je usvojena 1922, a kad je ubrzo Međunarodna železnička unija proglasila taj uređaj boljim od svih dotadašnjih, usvojena je i u drugim zemljama. Božićeva kočnica neprevaziđena je po jednostavnosti konstrukcije, lakoći rukovanja i snazi delovanja.

54. – Umro je rimski car i istoričar Klaudije I. Prema predanju, uzrok njegove smrti bile su otrovne pečurke koje mu je dala njegova žena Agripina da bi obezbedila presto za svog sina iz prethodnog braka, Nerona. Tokom Klaudijeve vladavine, od 41. godine, područje južne Engleske organizovano je kao rimska provincija. Napisao je istoriju Rima i autobiografiju.
1792. – Predsednik SAD Džordž Vašington položio je kamen-temeljac Bele kuće, predsedničke rezidencije u Vašingtonu.
1815. – Streljan je francuski maršal Žoakim Mira, najčuveniji među Napoleonovim komandantima armije, kralj Napulja od 1808. do 1815. Zarobljen je pri pokušaju da ponovo osvoji Napulj, a potom pogubljen.
1860. – Prva fotografija iz vazduha napravljena je iz balona iznad Bostona u SAD.
1884. – Londonska četvrt Grinič ustanovljena je kao univerzalni (nulti) meridijan od kojeg se računaju geografske dužine i vremenske zone na Zemlji.
1905. – Umro je engleski glumac Henri Irving, jedan od najvećih tragičara 19. veka, prvi glumac kojem je 1895. dodeljena plemićka titula.
1921. – Rođen je Iv Montan (Yves Montand), popularni francuski šansonjer i glumac.
1923. – Turski parlament proglasio je Ankaru, bivšu Angoru, prestonicom Turske.
1925. – Rođena je Margaret Hilda Roberts, poznata kao Margaret Tačer (Thatcher). Godine 1979. postala je prva žena premijer u istoriji Velike Britanije i bila na tom položaju najduže od svih dotadašnjih premijera u 20. veku. Imala je nadimak ‘Gvozdena ledi’. Zbog nesuglasica u njenoj Konzervativnoj partiji, u novembru 1990. podnela je ostavku. Engleaska kraljica joj je dodelila plemićku titulu “Baronesa” za zasluge tokom njenog mandata u vladi Velike Britanije.
1942. – Rođen je Art Garfankl, jedan od pevača dueta Sajmon i Garfankl (Simon & Garfunkel) koji su bili veoma popularni tokom sedamdesetih godina 20. veka
1943. – Italija je nakon kapitulacije (8. septembra) objavila rat Nemačkoj, svom bivšem savezniku u Drugom svetskom ratu.
1964. – Prvi vasionski brod sa tri člana posade, koji je Rusija lansirala u svemir, se uspešno vratio na zemlju.
1967. – Umro je srpski inženjer Dobrivoje Božić, konstruktor najbolje svetske automatske vazdušne kočnice na železnicama. “Kočnica Božić” u Jugoslaviji je usvojena 1922, a kad je ubrzo Međunarodna železnička unija proglasila taj uređaj boljim od svih dotadašnjih, usvojena je i u drugim zemljama. Božićeva kočnica neprevaziđena je po jednostavnosti konstrukcije, lakoći rukovanja i snazi delovanja.
1972. – Sovjetski putnički avion “Iljušin 62” srušio se u blizini moskovskog aerodroma. U do tada najvećoj avionskoj nesreći, poginulo je svih 176 putnika i članova posade.
1974. – Umro je Ed Saliven (Sullivan), slavni američki TV voditelj. U njegovoj TV emisiji su se prvi put pojavili Bitlsi u Americi.
1976. – Bolivijski teretni avion “Boing 707”, kojem je nakon poletanja otpao jedan motor, pao je na glavnu ulicu Santa Kruza. Poginula su tri člana posade i više od 100 ljudi na tlu.
1977. – Četiri Palestinca otela su iznad Mediterana avion nemačke kompanije Lufthansa, koji je leteo iz Majorke, i preusmerila ga u Mogadiš, u Somaliji. Nemački komandosi uspešno su savladali otmičare i oslobodili putnike 17. oktobra.
1988. – Laboratorijsko ispitivanje je pokazalo da je “Torinski pokrov”, u kojem je, prema verovanju mnogih hrišćana, sahranjen Isus Hristos, lažan i da potiče iz Srednjeg veka.
1989. – Zabeležen je rekordni pad vrednosti akcija na berzi u Njujorku, posle sličnog pada vrednosti akcija na berzi u Londonu.
1990. – U crkvi Svetog Vasilija Blaženog, na Crvenom trgu u Moskvi, održana je prva liturgija posle 73 godine.
1993. – Sud u Hamburgu proglasio je krivim Nemca Gintera Parhea zbog ranjavanja nožem jugoslovenske teniserke Monike Seleš. Osuđen je uslovno na dve godine zatvora.
1997. – Britanski premijer Toni Bler susreo se sa liderom Šin Fejna Gerijem Adamsom. To je bio prvi susret britanskog premijera i lidera Severne Irske nakon više od 70 godina.
1997. – Britanski supersonični automobil prvi je uspeo da na tlu probije zvučni zid, postigavši brzinu od 1.222,7 kilometara na čas.
1998. – Nakon sedmodnevnih intenzivnih pregovora i pod pretnjom vojne intervencije NATO-a, predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević prihvatio je dolazak Verifikacione misije OEBS-a, koja će pratiti sprovođenje rezolucije Ujedinjenih nacija o Kosovu od 23. septembra i vazdušnu posmatračku misiju nad Kosovom.
2000. – U terorističkom napadu na američki vojni brod u jemenskoj luci Aden poginulo je 17 mornara. SAD su za napad optužile saudijskog državljanina u egzilu Osamu bin Ladena.♦