Наставак рада Савета за координацију активности и мера за раст БДП-а

Наставак рада Савета за координацију активности и мера за раст БДП-а

13/06/2024 Off By BERB

Фото: Танјуг

 

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници Предлог закона о потврђивању споразума о учешћу у Средњоевропском програму универзитетске размене („CEEPUS IV”), који ce у циљу унапређења сарадње у области високог образовања, спроводи од 2005. године.

Влада Србије донела је закључак којим се послодавцима у Републици Србији препоручује да запосленима – припадницима Исламске заједнице у Србији, који празнују Курбан бајрам, омогуће да не раде 17. јуна 2024. године, другог дана овог верског празника, а полазећи од чињенице да се први дан празника у овој години обележава у недељу.

Чланови Владе усвојили су Уредбу о утврђивању Програма финансирања активности и мера унапређења енергетске ефикасности у 2024. години за домаћинства, јавни и комерцијални сектор, а с обзиром на потребу успостављања одрживог начина финансирања пројеката у овој области. Успостављање одрживог механизма финансирања предвиђено је и Програмом економских реформи за период од 2024. године до 2026. године.

На данашњој седници образован је Савет за координацију активности и мера за раст бруто домаћег производа, имајући у виду потребу наставка рада овог тела и у новом мандату Владе Србије, којим ће председавати председник Владе Републике Србије Милош Вучевић.

Данас је образован и Савет за старење и међугенерацијску сарадњу који ће спроводити мере у оквиру процеса старења, промоције међугенерацијске сарадње и вођења здравог и активног старења током целог животног циклуса. Образовање Савета предвиђено је „Стратегијом активног и здравог старења“, која је усвојена прошле године у циљу подстицања сарадње државних органа, стручних и струковних организација и удружења на пољу побољшања квалитета живота.

Влада Србије донела је решење о постављењу Владимира Орлића за директора Безбедносно-информативне агенције, док је на место в. д. директора Републичког завода за статистику постављен Бранко Јосиповић.