Налепнице у такси возилима за подизање свести о сигурности у саобраћају

Налепнице у такси возилима за подизање свести о сигурности у саобраћају

10/06/2024 Off By BERB

Фото: mup.gov.rs

Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић присуствовао је данас промоцији акције Управе саобраћајне полиције и представника такси удружења у којој се возачи и путници подстичу да користе сигурносне појасеве, а која за циљ има превенцију нежељених догађаја и смањење броја повређених и страдалих у саобраћајним незгодама.

 „Један од највећих проблема у безбедности саобраћаја јесте некоришћење сигурносног појаса. Истраживања тврде да појас на предњим седиштима користе око 85 одсто возача, односно путника, док на задњем седишту појас користи само 17 одсто и зато сваке године више од 100 особа у Србији гине јер не користе сигурносни појас“, рекао је министар Дачић.

Како је истакао министар Дачић, саобраћајна полиција годишње санкционише око 200.000 прекршаја некоришћења појаса, док су казне неколико пута повећаване.

„Од 2018. године су пооштрене казне, тако да је новчана казна за некоришћење појаса дуплирана са 5.000 на 10.000 динара. Да бисмо имали што мање страдалих због невезивања појаса, ми овом заједничком акцијом са такси удружењима желимо да подстакнемо грађане, у овом случају кориснике такси услуга, односно оних који се возе такси возилима, да користе сигурносне појасеве и у свим такси аутомобилима ће бити ове налепнице које сте сада могли да видите“, поручио је министар Дачић, захваливши се представницима такси удружења на томе што учествују у оваквој акцији заједно са Управом саобраћајне полиције МУП-а.

Министар Дачић је навео да у Србији тренутно има око 18.000 такси возила, док је у Београду трећина од тог броја, и истакао да везивање појаса за које је потребно само неколико секунди може да спасе живот.

„Циљ нам је да што мање људи страда у саобраћајним несрећама, нарочито деце и зато је и битно да имамо све сегменте подизања нивоа саобраћајне културе, а у овом смислу и безбедносне културе, а то је да се везују сигурносни појасеви. Зато је важно да сви будемо свесни да неколико секунди које ћемо изгубити за везивање појаса некада може да спасе живот“, нагласио је министар Дачић.

Такође, министар је истакао да очекује наставак сарадње Управе саобраћајне полиције и такси удружења, али и свих других учесника у саобраћају, „како бисмо имали заједничке акције превентивног карактера, а да би се смањио број саобраћајних незгода са смртним исходом и са повређенима“.