EU donirala MUP -u najsavremeniju opremu za borbu protiv kriminala

EU donirala MUP -u najsavremeniju opremu za borbu protiv kriminala

12/10/2015 Off By
Zahvalivši se EU i UNDP-u na donaciji, Stefanović je ukazao da će ona značajno unaprediti kapacitete balističke laboratorije i male hemijske labartorije, što će doprineti da policija spremnije odgovori na sve izazove i danas i u budućnosti

mup1210
Info: Press Biro MUP – a

 

MINISTAR unutrašnjih poslova Srbije dr Nebojša Stefanović, šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devpnport i stilna predstavnica Programa UN za razvoj Irena Vojačkov – Solorano prisustvovali su danas u Beogradu ceremoniji primopredaje donacije balističke opreme Nacionalno kriminalističko – tehničkom centru (NKTC) Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ministar Stefanović, po završetku primopredaje, istakao je da su borba protiv organizovanog kriminala i najtežih krivičnih dela, jedan od prioriteta Ministarstva i da je policija u poslednjih godinu dana pokazala efikasnost u otkrivanju počinilaca krivičnih dela i različitih organizovanih grupa.
– Pokazali smo da se kriminalci ne mogu sakrivati od zakona, čak ni uz pomoć savremene tehnike“, rekao je Stefanović izrazivši očekivanje da će u narednim godinama značajnija sredstva biti opredeljena za tehnički razvoj kako bi policija pojačala kapacitete u borbi protiv organizovanog kriminala i teških krivičnim dela u kojima se upotrebljava vatreno oružje.
Zahvalivši se EU i UNDP-u na donaciji, Stefanović je ukazao da će ona značajno unaprediti kapacitete balističke laboratorije i male hemijske labartorije, što će doprineti da policija spremnije odgovori na sve izazove i danas i u budućnosti.
– Forenzika može da odgovori na mnoga pitanja vezana za rasvetljavanje krivičnih dela. Zahvljajući ozbiljnom i odgovornom radu zaposlenih u NKTC – u i u još tri regionalan centra, srpska policija je spremnija da otkrije počinioce najtežih krivičnih dela, rekao je ministar policije.
Šef misije EU u Srbiji Majkl Davenport, ukazavši da je donacija deo međunarodne kampanje u borbi protiv lakog i malo kalibarskog naoružanja, izrazio je uverenje da će ekspertska znanja, oprema i resursi doprineti uspešnijoj borbi protiv kriminala i zaštiti građana.
Stalna predstavnica Programa UN za razvoj Vojačkov – Solorano ukazala je da korišćenje lakog i malo kalibarskog oružja u krivičnim delima mora da se smanji i da je stoga neophodno sprovoditi aktivnosti na registraciji i smanjenju korišćenja vatrenog oružja, koje ugrožava društvo i pozitivan razvoj zemlje.
Načelnik NKTC Lazar Nešić naveo je da je donacija balističke opreme od vitalnog značaja za unapređenje sigurnosti.
– Krivična dela sa upotrebom vatrenog oružja u Srbiji relativno su česta i zato je odgovor policije i forenzike vrlo značajan kako bi se lako i jednostavno na viskom tehničkom nivo identifikovalo oružje korišćeno u krivičnom delu i obezbedili materijalnih dokazi“, rekao je Nešić.
Donacija specijalizovane opreme za balističko veštačenje, vrednosti više od 50.000 evra, sprovedena je finasijskim sredstvima EU kroz projekat Podrške EU aktivnostima razoružanja i kontrole naoružanja u Jugoistočnoj Evropi, koji sprovodi Centar za kontrolu lakog i streljačkog naoružanja u Istočnoj i Jugoistočnoj Evropi Programa UN za razvoj (UNDP SEESAC).
Donacija sadrži IT hardver opreme za balističku laboratoriju, unapređenje softvera za balistički identifikacioni sistem, alat za balističku radionicu, sefove za čuvanje dokaza, radne stolove i specijalizovanu opremu za rad sa oružjem, mini laboratoriju za balistički rad i rad sa hemijskim supstancama, sistem za nadgledanje i pristup balističkoj laboratoriji. <