Основана Регионална креативна мрежа

Основана Регионална креативна мрежа

05/06/2024 Off By BERB

Прво окупљање креативних центара, организација и иницијатива из региона одржано је у Београду, на иницијативу националне платформе Србија ствара и центра Ложионица, и том приликом основана Регионална креативна мрежа.

Ову мрежу чине креативни центри, организације и иницијативе из Србије (Ложионица), Словеније (Rog Center), Хрватске (Пучко отворено училиште Вараждин – Центар културних и креативних индустрија УПВЖ), Босне и Херцеговине (Склониште, Бања Лука), Северне Македоније (UMPACI), Албаније (Creative Industries Agency Municipality of Tirana) и Црне Горе (CIM Forum Kotor, Kotor ART Festival).

Креативне индустријe и иновације имају огроман потенцијал за регионалну сарадњу, културну дипломатију и стварање креативног екосистема, као и јачање међународног позиционирањa региона и заједнички економски и технолошки напредак, закључено је на првом окупљању креативних центара, организација и иницијатива.

Директорка Ложионице и челница платформе Србија ствара Владе Републике Србије Ана Илић рекла је да су највећи изазови за даљи развој сектора креативних индустрија недостатак физичког простора за креативце, стварање хомогеног креативног екосистема и јачи продор на међународно тржиште, због чега је започета изградња првог центра креативних индустрија у Србији – Ложионице и покренута иницијатива за регионалну сарадњу.

Регионална креативна мрежа допринеће развоју овог сектора у региону, размени идеја, знања и пројеката, навела је Илић.

На првом регионалном окупљању учествовали су и представници UNESCO- а, међународни стручњаци из Данске (BLOXKUB, Kopenhagen) и Француске (Centar 104 iz Pariza i BAAZAR iz Lila), а учесницима је представљен пројекат реконструкције и адаптације старе зграде Ложионице у први центар креативних инустрија у Србији.

Догађај је организован уз подршку UNESCO – Antenna Office Sarajevo, Амбасаде Краљевине Данске у Републици Србији и Француског института у Србији.