Унапређење услуга електронске управе за грађане и привреду

Унапређење услуга електронске управе за грађане и привреду

28/05/2024 Off By BERB

Фото: mit.gov.rs

 

Министар информисања и телекомуникација Дејан Ристић истакао је данас, на министарском панелу у оквиру Форума Светског самита о информационом друштву (WSIS)+20 у Женеви, да је ИТ индустрија једна од најважнијих привредних грана данашњице.

Ристић је навео да је веома важно подстицати ИТ компаније и стручњаке да развијају своје послове и буду конкурентни на међународном тржишту и прецизирао да извоз ИТ услуга у Србији расте из године у годину. „Према званичним подацима, у 2023. години извоз ИТ услуга из Републике Србије је износио око 3,4 милијарди евра. Поређења ради, 2012. године тај износ је био 375 милиона евра, тако да је веома очигледно о коликом расту и напретку је реч“, нагласио је министар.

Ристић је подвукао и да је један од важних циљева наше државе развој и унапређење услуга електронске управе за грађане и привреду, пошто се на тај начин повећава квалитет, ефикасност и доступност услуга које пружају институције, смањују се трошкови и штеди време како држави, тако и грађанима. Ристић је упознао своје колеге, министре из целог света, да је Република Србија развила централни државни портал еУправа, као и још неколико посебних портала преко којих грађани електронски могу да обаве велики број послова.

Наша земља је успоставила Државни дата центар у Крагујевцу који представља кључну инфраструктуру за развој еУправе и дигитализацију Србије, нагласио је Ристић и додао да је овај Центар један од најмодернијих дата центара у региону и да су његови корисници државни органи, али и највеће светске ИТ компаније. „Изграђен је у складу са највишим светским стандардима за дата центре, укључујући ТИЕР 4 стандарде који гарантују највиши ниво безбедности и доступности података“, подвукао је министар.

Он је подсетио да је Влада Републике Србије у децембру 2023. године потписала Меморандум са Европском организацијом за нуклеарна истраживања (ЦЕРН) чиме је наша држава постала део глобалне рачунарске мреже у којој смо тренутно 7. земља у Европи и 10. у целом свету у којој ЦЕРН чува своје податке.

Информационо-комуникационе технологије су донеле бројне предности човечанству, али уз пораст њиховог коришћења расту и ризици и угрожавања ИКТ система и права корисника. Република Србија је због тога активно радила на развоју информационе безбедности, нарочито последњих година, нагласио је министар Ристић. Он је истакао да је донет и примењен законодавни оквир, да су успостављене институције које се баве превенцијом, заштитом и реакцијом на безбедносне инциденте и да је Србија у потпуности пренела одредбе међународних конвенција о сајбер криминалу у наше законодавство.

„Посвећени смо и сарадњи са међународним организацијама и надлежним органима других држава у овој области. Ширимо свест грађана о начинима како да безбедно користе нове технологије, а посебну пажњу посвећујемо најосетљивијим групама као што су деца“, закључио је Ристић у Женеви.