Процес енергетске транзиције прилика за проширење сарадње са Италијом

Процес енергетске транзиције прилика за проширење сарадње са Италијом

24/05/2024 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић учествовала је данас на Пословном форуму Италија-Србија у Трсту, као део делегације Владе Србије, коју је предводио премијер Милош Вучевић.

Министарка Ђедовић Хандановић позвала је италијанске компаније да препознају унапређене прилике за улагања у енергетски сектор Србије, како би сарадња две земље у тој области била још развијенија и интензивнија од досадашње.

„Процес енергетске транзиције нуди прилику за проширење наше сарадње. Унапредили смо законодавни оквир чиме смо створили услове за различите видове инвестирања у ОИЕ. У новембру ћемо покренути нове аукције за тржишне премије на којима планирамо да понудимо око 400 МW капацитета, што треба да се потврди анализом тржишта“, истакла је Ђедовић Хандановић.
Она је на панелу „Технолошке иновације и зелена енергетска транзиција“ истакла да српске и италијанске компаније заједно у Србији развијају пројекте ветроелектрана вредне скоро 250 милиона евра, од којих су три завршена, док је у развоју још 10. У области соларне енергије, како је навела, српске, италијанске и кинеске компаније планирају један од највећих фотонапонских пројеката у Европи, „Агросолар Кула”, који подразумева производњу пољопривредних усева и електричне енергије на површини око 700 хектара.

Говорећи о регионалном пројекту Трансбалкански коридор, који ће омогућити боље повезивање електричног тржишта Румуније, Србије, БиХ са Италијом, Ђедовић Хандановић је нагласила да је тај коридор додатно значајан за Србију јер ће омогућити прикључење на мрежу РХЕ Бистрица, која је кључна за интеграцију великих капацитета из ветра и солара, којих би реализацијом текућих и планираних јавних и приватних инвестиција до краја деценије требало да буде још 3,5 GW.

„Наравно, процес декарбонизације не завршава се само на производњи електричне енергије и огромна је ствар што Стелантис у Крагујевцу креће ове године са производњом електричних аутомобила. Подстицање електромобилности предвиђено је и нашим стратешким документима и треба да допринесе повећању удела ОИЕ у саобраћају. Србија располаже значајним минерални сировинама, што је додатна прилика за развој индустрије електричних возила“, оценила је министарка.

Она је, такође, подсетила и да је мало држава са којима Србија има толико богате и развијене односе као што је то Италија и изразила уверење да је данашњи форум почетак неких нових сарадњи, нових иницијатива и пројеката.

Током Пословног форума Италија-Србија, министарка рударства и енергетике потписала је Подстицајно писмо финансијске подршке између Републике Србије и италијанске осигуравајуће финансијске групе SACE, док је „Електропривреда Србије“ са финансијском институцијом Италије Cassa Depositi e Prestiti потписала финансијски програм подршке декарбонизацији и зеленој транзицији.