Ноћ музеја прилика за популаризацију културе

Ноћ музеја прилика за популаризацију културе

19/05/2024 Off By BERB

Фото: Дарио Константиновић

 

Министар културе Никола Селаковић истакао је синоћ, у зрењанинском Народном музеју да Ноћ музеја није само манифестација којом се Србија бори да очува своје богато културно, историјско, уметничко наслеђе, него и својеврсна прилика да се ради на омасовљењу и популаризацији музеја и да се, нарочито младе генерације, привуку нашим установама културе.

Селаковић је рекао да је вечерашњи догађај сведочанство једном малом, али важном кораку и низу важних корака за Зрењанин, Националну престоницу културе 2025. године, а то је озбиљна духовна обнова наше државе, нашег народа и свих грађана који у Србији живе.

Министар културе је указао да су ноћи музеја тренуци чаролије, у којима многи први пут схватају шта то заправо значи музеј и какве све тајне чува и да у ноћи музеја многи откривају да култура не захтева само напор стварања и поштовање уметника и садржаја, него да је истовремено и једна страст и узбуђење које нас увек и изнова оживљава.

Ноћ музеја се већ потврдила као манифестација која ствара генерације нове публике, неопходне и због великих изазова читавог човечанства, који прете да културу представе као луксуз, а она то не сме да буде. Култура мора да буде и она јесте део наше свакодневице. Култура је, рекао бих, наша насушна потреба и без ње би било тешко пронаћи смисао борбе за свет у коме живимо, нагласио је Селаковић.

Министар је истакао да као што култура чува Зрењанин, она није у њега само донета или пренета, већ је у првом реду израз генерација аутохтоних житеља овога дела севера Србије и историја разноликости свих оних који су овде живели и који данас живе.

Зрењанин не сме да буде спаваоница за запослене. Он је град који има душу. Та душа одише сваким његовим метром. Свака слика, свака фотографија, свака ретка књига, сваки археолошки проналазак, сваки предмет који Народни музеј у Зрењанину брижљиво чува, сведочи једно невероватно културно и историјско наслеђе и благо и великог Бечкерека и Петрограда и данас Зрењанина, које нам је остављено на чување, истакао је Селаковић и додао да ће Министарство културе наставити да подржава овакве манифестације и уметнике, као што је подржало и представљање две нове сталне поставке у оквиру зрењанинског Народног музеја.

Народни музеј Зрењанин припремио је, поводом музејског празника, бесплатан и садржајан програм за све посетиоце, између осталог, три изложбе у приземљу зграде, потом три камерне поставке и радионице за најмлађе.