Едукација, претприступни фондови и технолошке иновације су будућност српске пољопривреде

Едукација, претприступни фондови и технолошке иновације су будућност српске пољопривреде

18/05/2024 Off By BERB

Фото: minpolj.gov.rs

 

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић је у оквиру посете Новосадском сајму пољопривреде, који је отворен данас, учествовао на панел дискусији „Предности примене стандарда ЕУ у Србији“.

Министар Мартиновић је том приликом истакао важност примене најсавременијих технолошких решења, иновација и дигитализације у пољопривреди као изузетно важну помоћ вредним српским домаћинима и додао да је Европска унија најзначајнији спољно-трговински партнер Републике Србије у области пољопривреде као и да се 47 посто свих пољопривредних производа који се произведу у Србији пласира на ЕУ тржиште. Министар је подвукао важност средстава мера ИПАРД програма које су намењене као помоћ српским пољопривредницима и подсетио на програм ИПАРД 2 која је већ имплементирана.

„Оно што представља велики изазов за Републику Србију али и велику шансу за пољопривредну производњу, је потписивање финансијског споразума између Републике Србије и ЕУ везано за мере ИПАРД 3 програма. То показује да је ЕУ један од најзначајнијих финансијских партнера“ подвукао је Мартиновић.

Министар је додао да нашим пољопривредницима предстоји даља едукација за аплицирање ЕУ пројектима али и улагање у прерађивачки сектор како би производи из Србије били конкурентнији на европском али и светском тржишту.

Министар Мартиновић је на крају свог излагања јасно поручио у име свог тима да ће Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде бити на располагању за сваку врсту разговора када су у питању наши пољопривредни произвођачи, а да конструктиван дијалог и међусобно разумевање доводе до испуњења захтева.

Панел дискусији су Новосадском сајму присуствовали Јануш Војчеховски, ЕУ комесар за пољопривреду и проф др Владимир Црнојевић, директор института BioSens.