За енергетску санацију домаћинстава у Београду више од 253 милиона динара

За енергетску санацију домаћинстава у Београду више од 253 милиона динара

17/05/2024 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић уручила је данас, у Скупштини града Београда, уговоре градским општинама које су добиле средства министарства у овогодишњем програму енергетске санације у домаћинствима.

„Срећна сам што је 13 градских општина у Београду, четири више него прошле године, међу којима су и Савски венац, Сурчин, Звездара, Стари град, Врачар, Лазаревац, Обреновац, препознало значај улагања у енергетску ефикасности и што су одлучиле да подрже Београђане да троше мање енергије кроз замену столарије, фасаде, изолације, неефикасних котлова и поставе соларне колекторе и панеле, а самим тим смање своје рачуне. Грађани за извођење ових радова могу да добију од 50 до 65 одсто вредности инвестиције док већ од јуна очекујемо расписивање првих јавних позива за грађане”, рекла је она.

Министарка је подсетила да је на прошлогодишњем јавном позиву субвенције у Београду добило око 1.300 домаћинстава и да се ове године очекује значајно већи број учесника.

„Ове године очекујемо двоструко више учесника с обзиром да по први пут у програму учествује и Нови Београд, најмногољуднија локална самоуправа у Србији. За субвенције је Министарство, заједно са градским општинама у Београду, обезбедило више од 253 милиона динара, што је два пута више него претходне године”, рекла је она.

Министарка је указала да се радови на енергетској санацији домаћинстава веома брзо изводе, три до пет месеци од њиховог почетка, и да се у зависности од мера могу остварити уштеде енергије између 30 и 50 одсто.

„Тиме се такође улепшавају домови и повећава вредност некретнине. Процедура пријављивања је поједностављена и ефикасна због чега позивам све грађане да се пријаве”, рекла је она.

Додала је да ће примаоци социјалне помоћи, дечјег додатка и других социјалних давања, односно енергетски угрожени купци, први пут у 44 локалне самоуправе моћи да добију субвенције до 90 одсто вредности улагања у енергетску санацију домаћинстава, као и да ће у Земуну грађани моћи да добију ове субвенције.

Ђедовић Хандановић је подсетила да ресорно министарство сарађује са Градом Београдом на неколико пројеката у области енергетске ефикасности.

„Данас је објављена прелиминарна ранг листа у оквиру пројекта енергетске санације стамбених зграда прикључених на систем даљинског грејања. Одабрана је 271 стамбена зграда у Београду, укупне површине око 700.000 квадратних метара, које су кандидати да добију субвенцију до 50 одсто вредности енергетске санације, након завршетка енергетских прегледа и израде студија. Захвална сам управницима зграда на великом интересовању а ми ћемо наставити да развијамо овај програм”, рекла је она.

Додала је да се за неколико недеља завршавају радови на енергетској санацији Завода за унапређивање образовања и васпитања у Београду, који је прва од 26 зграда централне власти у Београду које ће бити саниране до 2027. године, што ће утицати на лепши изглед града и уштеду енергије у овим зградама.

У овогодишњем програму енергетске санације у домаћинствима учествују следеће градске општине у Београду: Лазаревац, Савски венац, Стари град, Младеновац, Обреновац, Раковица, Сурчин, Звездара, Барајево, Нови Београд, Земун, Гроцка и Врачар.