Србија потврдила континуитет у заштити и унапређењу људских права

Србија потврдила континуитет у заштити и унапређењу људских права

17/05/2024 Off By BERB

Фото: minljmpdd.gov.rs

 

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов присуствовао је, у оквиру Европског IDAHOT + Форума 2024, пријему у Хагу на високом нивоу који је организовала краљица Холандије Максима.

У разговору са краљицом, учесници су се сложили да снага Европе лежи у њеној разноликости и из тог разлога мора да се тежити изградњи будућности у којој ће сви грађани моћи слободно да уживају своја људска права и активно учествују у свим областима живота, без обзира на сексуалну оријентацију, родни идентитет, родно изражавање или полне карактеристике.

Краљица је честитала 75-годишњицу оснивања Савета Европе, као значајног оквира које су европске државе створиле у циљу заштите људских права, демократије и владавине права и IDAHOT дан, поздрављајући потписивање заједничке министарске Декларације у којој министри исказују посвећеност борби за једнакост права LGBTIQ+ особа и наставак борбе против њихове дискриминације и насиља.

Европске владе су у Декларацији обновиле посвећеност обезбеђивању једнакости и поштовања људских права и достојанства сваког члана друштава. Такође, чврсто су исказале решеност да се боре против дискриминације, насиља и мржње са којима се суочавају LGBTIQ+ особе у Европи и шире, како у физичком тако и у дигиталном простору. Подршка и сарадња са организацијама цивилног друштва, независним телима, међународним институцијама које раде на заштити и унапређењу људских права и равноправности и медијима, неизоставни је део у настојању да се промена постигне.

Република Србија је приступањем Декларацији потврдила опредељеност и континуитет у заштити и унапређењу људских права и бори против дискриминације и насиља. Поштовање људских права и достојанства, као и једнакост, уткани су у Устав и законе наше државе, изјавио је том приликом министар Жигманов.

На маргинама Европског IDAHOT+ Форума 2024 министар Жигманов је имао разговоре са Мајклом О’Флаертијем, новим комесаром за људска права Савета Европе, Халвардом Горсетом, шефом Одељења за антидискриминацију Савета Европе и Биљаном Гиновом, представницом Светске банке за LGBTIQ+ питања.

Поред састанака са званичницима из међународних организација, Жигманов се на маргинама догађаја састао и са потпредседницом Владе Белгије Петром де Сатер и министром за људска права и избеглице Босне и Херцеговине Севлидом Хуртићем.