Неговање културе сећања од изузетне важности

Неговање културе сећања од изузетне важности

12/05/2024 Off By BERB

Фото: kultura.gov.rs

 

Министар културе Никола Селаковић присуствовао је Меморијалној академији “Туга која траје цијели живот”, у Дому културе у Козарској Дубици, Република Српска.

Селаковић је рекао медијима да је од изузетне важности неговање културе сећања и да је једна од најважнијих ствари које су Република Србија и Република Српска учиниле у претходној деценији обележавање заједнички вредних датума.

Министар Селаковић је истакао да се на такав начин негује не само култура сећања, већ се и подучавањем садашњих генерација утиче да се никад не забораве нека зла и ужаси који су нас задесили као народ у току наше историје.

Министар је истакао да је од посебног значаја овогодишње заједничко обележавање с обзиром на тренутна дешавања у односу на наш народ од стране светских моћника пред Генералном скупштином УН, као и да је Козарска Дубица као општина једно од највећих места страдања српског народа од стране усташке, нацистичке НДХ, подсетивши да је идеја о заједничком обележавању потекла од стране председника Вучића и председника Додика и да се у тој доброј пракси истрајава, као и да постаје традиција.

„Наше је, као народ једног јединственог српског народа, да се окупљамо, да се сабирамо, да не дозволимо да нас ико дели и да покажемо да је могући спас управо у нашем јединству и у чињеници да се не миримо са оним што нам је у прошлости учињено и да не желимо да ћутимо, да никога не вређамо, да ништа не тражимо, али да је једноставно оно што очекујемо, а то је поштовање према жртвама”, рекао је министар културе медијима.

Меморијална академија је посвећена одавању почасти невиним жртвама усташког злочина из периода II светског рата у Концентрационом логору Јасеновац и његовом стратишту у Доњој Градини.