Само здрави људи могу уживати људска права у пуном капацитету

Само здрави људи могу уживати људска права у пуном капацитету

10/05/2024 Off By BERB

Фото: minljmpdd.gov.rs

 

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов присуствовао је данас обележавању Међународног дана физичке активности у Крагујевцу и том приликом изјавио да је здравље једно од темељних вредности у животу сваког човека.

Министар Жигманов је истакао да само здрав начин живота и култура вођења рачуна о властитом здрављу, кроз систем редовних прегледа, помажу да држава може релаксираније обезбеђивати систем здравствене заштите, али и, што је важније, сваки појединац може да ужива људска права у пуном капацитету.

Честитајући Институту за јавно здравље његов дан, као и Међународни дан физичке активности, министар Жигманов је нагласио да само здрави људи могу уживати људска права у пуном капацитету. Зато су брига о здрављу, превенција свих врста болести и афирмација здравих стилова живота, од исхране преко физичке активности и здравих социјалних стилова живота, претпоставке здравог друштва, рекао је он.

Он је додао да је Град Крагујевац, и кроз ову манифестацију, показао да је лидер локалних политика у афирмацији људских и мањинских права и интеграције свих грађана у локалну заједницу.

На манифестацији одржаној на Тргу војводе Радомира Путника, организоване су бројне здравствено-васпитне активности намењене грађанима Крагујевца свих узраста, а учествовали су представници здравствених установа, установа социјалне заштите, школских установа и спортских организација.

Под слоганом „Кретањем до здравља“, земље чланице Светске здравствене организације обележавају Међународни дан физичке активности од 2002. године у склопу глобалне иницијативе која има за циљ промовисање физичке активности као важног ресурса за очување и унапређење здравља и добробити сваког човека.

Манифестацију су организовали Институт за јавно здравље Крагујевац, у сарадњи са Скупштином града Крагујевца и партнерским организацијама.