Skupštinska rasprava o izmenama i dopunama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku

Skupštinska rasprava o izmenama i dopunama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku

10/05/2024 Off By BERB

Piše: Ranka Čičak/Foto: BETAPHOTO/Narodna skupština Republike Srbije/Peđa Vučković

 

Poslanici Skupštine Srbije raspravljaju o izmenama i dopunama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku. Po tim izmenama, birači koji su promenili prebivalište posle 3. jula prošle godine, neće moći da glasaju na novoj adresi na ovim izborima u Beogradu.

Dok opozicija tvrdi kako je ova izmena neophodna, da bi se likvidirala seoba lažnih birača, pozicija kaže da je nepotrebna, jer lažiranja nije ni bilo, a na promenu Zakona pristaje, jer popušta opoziciji.

Poslanik grupe Mi – glas iz naroda, Branko Pavlović, primećuje da je ovaj predlog zakona neustavan i da se njime krše osnovna ljudska prava.

Milenko Jovanov, šef poslaničke grupe Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane, smatra da su ove izmene nepotrebne, ali će njegova grupa glasati za njih, kako bi udovoljila opoziciji.

Poslanik grupe Zeleno levi front – Ne davimo Beograd, Radomir Lazović, zaključio je da je ovim popuštanjem vlast posredno priznala kako je do sada ipak bilo prekrajanja izborne volje građana.

Predsednica Skupštine, Ana Brnabić, sednicu vodi tolerantno i nikome ne uskraćuje reč. Zbog toga je hol Skupštine prazan, niko ne protestvuje i svi su u sali.