Трибински програм СКД: Живи и даље, створе

Трибински програм СКД: Живи и даље, створе

07/05/2024 Off By BERB

Живи и даље, створе – aнтологија совјетске и руске 

социјалне и ангажоване поезије у четвртак 9. маја у 18 сати, Француска 7, Београд.

О књизи разговарају Светислав Травица, Ненад Милошевић и Предраг Милојевић.

Програм води Надежда Пурић Јовановић.

Песника у Русији има колико становника неке мање европске државе. То је земља у којој изговорена или написана реч има своју тежину. Стога се оштрица критике настале у уметничком промишљању социјално ангажованих песника често окретала ка совјетској власти упркос свести о репресивном одговору који ће неумитно уследити.

Авангарда је постала главни непријатељ културне политике режима СССР-а и од ње ускоро није остало готово ништа. Није се, међутим, оштрица режима стуштила само ка авангарди, она је огромном опричничком метлом почистила све који су имали икакав појам о самосталности и слободи која није била део идеолошког марксистичког промишљања. Од тада у мраку совјетског андерграунда стварају писци чије су поетике међусобно потпуно различите: од јуродивих, преко сатиричара, све до песника егзистенцијалне патње. Ова многострукост израза изродиће један од најблиставијих поетских периода Русије.

Ова антологија прати период који настаје с крајем Сребрног века руске поезије (оличеног у Пастернаку, Мандељштаму, Ахматовој) и траје преко совјетске епохе све до данашњих дана. Њен фокус је на песницима Бронзаног века али прати и рад наследника који су и те како достојни славних претходника. Антологију је приредио Предраг Милојевић, а све песме је превео Светислав Травица.