Si Đinping doputovao u Beograd: Dočekali ga Vučić, Nikolić, ministri i ambasadori

Si Đinping doputovao u Beograd: Dočekali ga Vučić, Nikolić, ministri i ambasadori

07/05/2024 Off By BERB

Izvor: N1 Beograd/Foto: REUTERS/Marko Djurica/Tanjug

 

Predsednik Narodne republike Kine Si Đinping doputovao je večeras u Srbiju.

Si i njegova supruga Peng Lijuan sleteli su na beogradski aerodrom Nikola Tesla oko 21.45 sati.

Za njih je postavljen crveni tepih oko koga stoji red počasne Garde Vojske Srbije.

Na aerodromu su ih dočekali predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa suprugom Tamarom, predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom Tomislav Nikolić, premijer Miloš Vučević, ministar spoljnih poslova Marko Đurić, predsednica Skupštine Ana Brnabić.

U delegaciji su i ambasadorka Srbije u Kini Maja Stefanović, kao i ambasador Kine u Srbiji Li Ming, sa suprugom Lu Fangcing.

Avion kineskog predsednika su do aerodroma kroz naš vazdušni prostor dopratili srpski lovci MiG-29, a na beogradskom aerodromu je u njegovu čast postrojena garda Vojske Srbije.

Ipsred predsednika Srbije i Kine odigrano je kolo uz pesmu „Igrale se delije“, a potom i „Moravac“.

Na fotografijama i video snimcima na društvenim mrežama vide se desetine Kineza koji su se okupili ispred aerodromske zgrade da bi dočekale svog predsednika. Kinezi s crvenim kapama mašu državnim zastavama Kine i Srbije i pevaju uz bubnjeve.

Si posle dvodnevne posete Francuskoj na čelu delegacije od 400 ljudi večeras stiže u Beograd na poziv Vučića s kim će razgovarati o unapređenju bilateralnih odnosa i saradnje.

Sutra, u sredu, ispred Palate Srbija u Novom Beogradu biće svečani doček predsednika Kine, a potom sastanak s Vučićem, plenarni sastanak delegacija i potpisivanje Zajedničke izjave i razmene potpisanih bilateralnih dokumenata.

Vlada Srbije je na današnjoj sednici usvojila više dokumenata – memoranduma o razumevanju o saradnji i protokola Srbije i Kine iz oblasti infrastrukture, poljoprivrede, informisanja i telekomunikacija, turizma.