Vučićevo pismo javnosti Srbije: ne putujem u Albaniju

Vučićevo pismo javnosti Srbije: ne putujem u Albaniju

08/10/2015 Off By

Zbog nesvakidašnje politizacije jednog sportskog događaja, posle više telefonskih razgovora sa premijerom Ramom, doneo sam odluku da ne putujem u Elbasan kako bi glavni akteri fudbalske utakmice bili sportisti


albania-serbia
Info: Press Vlade

 

PREDSEDNIK Vlade Srbije Aleksandar Vučić uputio je pismo javnosti povodom fudbalske utakmice između Srbije i Albanije, koja će biti odigrana večeras u Elbasanu. U pismu se kaže:

„Srbija i Albanija su u prethodnih godinu dana radile mnogo na međusobnom razumevanju i uspostavljanju redovnih kontakata koji doprinose boljoj političkoj i ekonomskoj saradnji dveju zemalja, posle decenija ćutanja i zamrznutog neprijateljstva. Počeli smo da razgovaramo o velikim i važnim projektima, kao što su izgradnja autoputa Niš – Drač i pruge Beograd – Podgorica – Skadar – Tirana. Znam dobro da je i danas lakše i popularnije podizati tenzije, jer uvek je jednostavnije izabrati liniju manjeg otpora i prikloniti se mržnji umesto racionalnom sagledavanju budućnosti. Ipak, smatram da su albanski premijer Edi Rama, kao i rukovodstvo Srbije, razmenom najboljih studenata, poslali važnu poruku ne samo našim narodima, već i celokupnom svetu, da ozbiljno i odgovorno gledamo u budućnost regiona, Srbije i Albanije.
U skladu sa tim, ali i zbog nesvakidašnje politizacije jednog sportskog događaja, posle više telefonskih razgovora sa premijerom Ramom, doneo sam odluku da ne putujem u Elbasan kako bi glavni akteri fudbalske utakmice bili sportisti.
Kao predsednik Vlade Republike Srbije najoštrije osuđujem huliganski napad albanskih navijača na naše fudbalere i zahtevam od albanskih vlasti da svim građanima Srbije, koji budu prisustvovali ovom sportskom događaju, obezbede punu sigurnost pre, za vreme i posle održavanja utakmice.
Našim fudbalerima želim uspeh i pobedu, ali ih, pre svega, molim da se bore za grb i zastavu Srbije, i poručujem da ću ih, bez obzira na to da li će pobediti ili izgubiti, kao predsednik Vlade sačekati i poželeti im mnogo novih pobeda u budućnosti“, navodi se u pismu premijera Vučića.♦