Кина за десет година уложила 5,5 милијарди долара у српску привреду

Кина за десет година уложила 5,5 милијарди долара у српску привреду

30/04/2024 Off By BERB

Фото: Ђ.К.

 

Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић учествовао је данас на Медијском и научноистраживачком семинару Републике Србије и НР Кине, у организацији Института Синхуа.

Министар Момировић истакао је да се НР Кина налази међу најзначајнијим економским партнерима Србије и највећим инвеститорима, додајући да кинеске инвестиције у српску привреду, у периоду од 2014. до 2023.године износе 5,5 милијарди долара.

„Додатни импулс унапређењу билатералне трговинске сарадње пружиће либерализација спољне трговине између наше две земље омогућена недавним потписивањем Споразума о слободној трговини између Србије и НР Кине“, истакао је министар Момировић.

Он је додао да је НР Кина у 2023. години била наш други спољнотрговински партнер са укупним износом размене од 6,1 милијарде долара, а уједно и наше седмо извозно тржиште са учешћем од четири одсто у укупном српском извозу.

Момировић је указао на то да робна размена има тренд сталног увећања обима, а да је за последњих 10 година укупна вредност робне размене повећана је четири пута. Такође, према његовим речима, наш извоз у НР Кину је у последњих 10 година повећан нешто више од 87 пута.

Заједничка реализација инфраструктурних и енергетских пројеката, повећање обима инвестиција и трговинске размене, како је објаснио, део су ширег контекста унапређења како билатералне сарадње наше две земље, тако и позиционирања на међународној економској сцени, уз спровођење у дело идеје „Новог пута свиле“.

Министар је истакао да са нашим кинеским партнерима градимо и „Српско-кинески индустријски парк Михајло Пупин“ и додао да данашња манифестација са угледним излагачима представља одличну прилику да се додатно интензивира сарадња на свим нивоима и на тај начин допринесе друштвеном и економском бољитку грађана.