Министар Дачић разговарао са министром иностраних послова Сомалије

Министар Дачић разговарао са министром иностраних послова Сомалије

27/04/2024 Off By BERB

Фото: МСП/Дијана Вукомановић

 

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић састао се у Танзанији са министром иностраних послова Савезне Републике Сомалије Ахмедом Моалијем Фикхијем, где је боравио поводом обележавања 60. годишњице уједињења Тангањике и Занзибара.

Састанку су присуствовали чланови српске делегације, министар спољне и унутрашње трговине Томислав Момировић и Владимир Орлић, народни посланик.

У разговорима је изражена обострана спремност за обнову традиционално пријатељских односа две земље који датирају још из времена блиске сарадње у оквиру Покрета несврстаних земаља.

Током састанка обострано је истакнута потреба за разменом посета на високом и највишем нивоу између наших земаља, а поновљени су и ставови о међусобном поштовању територијалног интегритета и суверенитета.

Министар Дачић је поручио да је Србија спремна да интензивира сарадњу у области образовања и културе, те да ћемо настојати да у наредном периоду омогућимо већи број стипендија за студенте из Сомалије у оквиру програма „Свет у Србији“.

Шеф српске дипломатије пренео је позив председника Србије Александра Вучића председнику Сомалије да посети Србију, а позвао је у посету и свог колегу министра Фикхија.