Otvaranje izložbe akvarela “Zmajevo pero” Milice Tucaković 27. aprila

Otvaranje izložbe akvarela “Zmajevo pero” Milice Tucaković 27. aprila

26/04/2024 Off By BERB
Udruženje “Kreativna fabrika” u okviru autorskog projekta Ane Marinović, “Umetnikov otisak” i DosijeUmetnik, predstavlja izložbu radova Milice Tucaković  “Zmajevo pero”.
Izložba traje od 27.aprila do 8.maja 2024.godine.
Milica Tucaković rođena je 1976. godine u Beogradu. Projektant i dizajner enterijera, osnivač i vlasnik galerije Atelje Zmajolik od 2011. godine. Autor je više samostalnih izložbi i učesnik u brojnim kolektivnim izložbama slika i vrtene keramike.
AKVARELI “ZMAJEVO PERO”
Niko ne zna kako izgleda Zmaj…
Nagađalo se da je nastao od ribe stare sto godina, petla ili neke druge životinje ali se verovalo da može biti i zmajolik čovek. Takvi ljudi imali su beleg ispod leve miške koji potseća na krilo. Bili su izuzetni ljudi, hrabri, jaki i veoma zaljubljive prirode.
Zmaj se u srpskim narodnim bajkama i verovanjima opisuje kao biće koje utiče na atmosferske pojave i talo ču a i brani ljude i useve. Najpoznatiji običaj vezan za to je “Dodola” kao svojevrsno prizivanje Zmaja koji svojim moćima može da prekine duge periode suše. U drugoj prilici, kada bi se približavali gradonosni oblaci koje su predvodile Ale i Aždaje, Zmaj bi uzletao na nebo, a sa njega bi odskakale iskre i varnice. Tada bi se vodila ljuta borba među oblacima kako bi se spasili usevi i egzistencija meštana.
Kada bi neki čovek došao u posed zmajevog pera, mogao bi da prizove Zmaja u pomoć. Jedan takav dogadjaj opisan je u bajci “Baš-Čelik”.
Akvareli Ateljea Zmajolik, inspirisani bajkama, prikazuju zmajevo pero kao naročiti spoj prirode koja raste i razvija se iz vode i iskri i varnica pa tako čine moćni element našeg mitskog bića.
Umetnički savet galerije:
Saša Janjić, dipl. istoričar umetnosti
Uglješa Colić, doktor likovnih umetnosti
Edvina Romanović – Hudeckova, magistar likovnih umetnosti
Igor Markišić, master na odseku grafika i knjiga,
Milena Mitrović, dipl. grafički dizajner i master visual design-a