Јапански инвеститори најбољи амбасадори инвестиционог амбијента у Србији

Јапански инвеститори најбољи амбасадори инвестиционог амбијента у Србији

26/04/2024 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић разговарала је данас са парламентарним замеником министра спољних послова Јапана Јасушијем Хосаком о билатералним односима две земље и сарадњи у енергетском сектору.

Сарадња Србије и Јапана веома је унапређена након посете премијера Шинза Абеа 2018. године нашој земљи, рекла је Ђедовић Хандановић, додавши да је робна размена у претходном периоду значајно повећана, као и инвестиције из Јапана које имају потенцијал да додатно унапреде наше односе.

Она је навела да је данас пуштено у рад постројење за одсумпоравање димних гасова у ТЕНТ-у А, највећем еколошком пројекку у Европи који је изграђен са јапанским партнерима. Уједно ово је била добра прилика да са представницима Владе Јапана разговарамо о могућностима за сарадњу и у области хидроенергије, зеленог водоника, али и нуклеарне енергије пре свега у домену размене искустава, знања и експерата, рекла је Ђедовић Хандановић.

Министарка је истакла да Србија планира изградњу реверзибилне хидроелектране РХЕ Бистрица и да су тема разговора биле и јапанске технологије које су изузетно цењене у свету. Она је рекла да је јапанска технологија за реверзибилне хидроелектране међу водећим у свету и да је већ разговарала са јапанским званичницима и Јапанском агенцијом за међународну сарадњу о РХЕ Бистрица, за коју очекује да ће почети са припремним радовима већ наредне године. Према њеним речима, има простора за будућу сарадњу због технологије, знања и искуства које имају јапанске компаније у изградњи овако великих енергетских постројења.

Ђедовић Хандановић је указала да су јапански инвеститори најбољи амбасадори инвестиционог амбијента у Србији и да верује да ће у будућности бити више инвеститора из ове земље, као и билатералних посета, које су у плану за ову годину и које ће у Јапану рефлектовати позитивно инвестиционо окружење који постоји у Србији.

Заменик министра спољних послова Јапана Јасуши Хосака исказао је интересовање за продубљивање односа две земље. Он је истакао да Јапан изузетно цени односе са Србијом и да жели да се продубе, додавши да имају велико искуство у хидроенергетици и енергетској ефикасности и у овим областима види пуно простора за проширивање сарадње. Хосака је навео да имају изузетну базу стручног едукованог кадра у области нуклеарне енергије, да раде на унапређивању технологија за складиштење енергије, као и да види значајан простор за развој сарадње у енергетском сектору.

Додао је да јапански инвеститори препознају Србију као атрактивну дестинацију за инвестирање, са талентованим кадровима и безбедним окружењем.

Министарка је информисала Хосаку да Србија води тешку борбу на међународном плану у Уједињеним нацијама и Савету Европе, као и да ће држава наставити да се понаша одговорно, не умањујући ничије жртве и бранећи свој територијални интегритет и суверенитет. Ђедовић Хандановић је нагласила да Србија поштује међународно право и верује у међународне институције које треба да га штите.