Нова улагања у култури: Обнова Коларца, Галерије М. П. Барили и Дома војске у Лесковцу

Нова улагања у култури: Обнова Коларца, Галерије М. П. Барили и Дома војске у Лесковцу

26/04/2024 Off By BERB

Фото: Горан Златковић

 

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић потписала је данас уговоре укупне вредности 6,3 милиона евра за санацију и адаптацију Велике концертне дворане Задужбине Илије М. Коларца у Београду, реконструкцију и доградњу Галерије Милене Павловић Барили у Пожаревцу, као и адаптацију и пренамену Дома војске у Лесковцу у мултифункционалну Градску концертну дворану и Музичку школу.

Гојковић је уговоре потписала у Министарству културе са министром за јавна улагања Марком Благојевићем, управником Задужбине Илије М. Коларца Александром Пековићем, градоначелником Града Пожаревца Сашом Павловићем и заменицом градоначелника Лесковца Лидијом Димитријевић.

„Ово је изузетно значајно, данас је празник културе, будући да смо потписивањем три уговора- са Задужбином Илије М. Коларца, градом Пожаревцем и градом Лесковцем, озваничили јучерашњу Одлуку Владе Републике Србије да издвоји из кредитне линије Банке Савета Европе 6.300.000 евра за реконструкцију, адаптацију и изградњу објеката посвећених култури“, нагласила је Гојковић.

Министарка културе је напоменула да је уговором предвиђена потпуна реконструкција, адаптација Велике концертне сале Коларца, као и пратећих просторија вредности 1.350.000 евра и истакла да у Коларчеву задужбину није улагано пуне 63 године, као и да је зато посебно значајно „што ће Коларац да засија оним сјајем који је одавно већ и заслужио“.

Гојковић је нагласила да ће Град Пожаревац добити 3,5 милиона евра за реконструкцију старе Галерије Милене Павловић Барили, али и изградњу потпуно новог објекта.

„То ће бити једно велелепно здање у коме ће коначно моћи да се на једном месту изложе све слике, цртежи, али и предмети, преписка, фотографије који припадају Милени Павловић Барили, коју можемо да окарактеришемо као српску Фриду Кало, са којом је она својеремено у Њујорку излагала на заједничкој светској изложби стваралаштва управо жена тог периода“, поручила је Гојковић.

Гојковић је рекла да ће радови на обнови и доградњи Галерије почети одмах по овом потписивању, јер је сва техничка документација припремљена и дозвола за изградњу издата и подсетила да је наредне године велики јубилеј – 80 година од смрти Милене Павловић Барили, те да је ово један дуг Србије према великој и значајној уметници.

Министарка културе је указала и да је инвестиција вредна 1.450.000 евра за адаптацију, реконструкцију и пренамену некадашњег Дома војске у мултифункционалну зграду посвећену култури са великом концертном салом и Музичком школом Лесковцу изузетно значајна, као и да је то пројекат сличан ономе који је сада у финалу изградње у Пироту.

„Овим чином се на најбољи начин верификује политика Владе Републике Србије и Министарства културе, која је од 2016. године, а поготово од 2020. посвећена улагању у инфраструктурне објекте у култури, као нешто што нам је заиста потребно и то је један ветар у леђа свим људима који се баве уметношћу у нашој држави“, поручила је Гојковић.

Управник Задужбине Илије М. Коларац Александар Пековић је истакао да је ово велики дан, историјски дан за Коларчеву задужбину, посебно имајући у виду да је последње велико реновирање Задужбине Илије М. Коларца било 1962. године.

„Желим да ирзазим огромну личну захвалност и захвалност Коларчеве задужбине Министарству културе, пре свега министарки Маји Гојковић, њеном тиму, јер не само да су препознали, већ знају и дубоко верују у значај Коларчеве задужбине не само као једног од стубова културе града Београда и Републике Србије, већ и укупног сектора културе“, рекао је Пековић и додао да „ова вест, пре свега, радује кориснике Коларца, нашу публику и велики број уметника из читавог света који редовно долази и наступа на Коларцу“.

Градоначелник Пожаревца Саша Павловић је указао да је ово велики дан и за Пожаревац и за културу града, јер ће после 63 године Пожаревац имати улагање у Галерију Милене Павловић Барили.

„Подсетићу вас, давне 1961. године Миленина мајка је оставила ту задужбину, задужбину града, и тада је срушен један мали део куће и направљен привремени галеријски простор. Ми смо тај привремени галеријски простор имали 63 године, до овог тренутка када смо сада потписали Уговор са Министарством културе и Министарством за јавна улагања и коначно ће наша Милена Павловић Барили и град Пожаревац добити озбиљан простор, где ћемо моћи у будућности да излажемо фундус слика, који је заиста огроман“, рекао је Павловић.

Заменица градоначелника Лесковца Лидија Димитријевић је истакла да ће потписивањем овог уговора Лесковац добити средства за прву фазу реконструкције која износи 1,45 милиона евра, док ће град учествовати са 10 милиона динара за пројектно инвестирање и захвалила Министарству културе на подршци и финансијској помоћи која је кључна за стварање новог простора намењеног култури.

Министар за јавна улагања Марко Благојевић је рекао да су током претходних неколико година оживела улагања у културу и да о томе најбоље сведочи чињеница како данас изгледа Народни музеј, Музеј савремене уметности, Музеј Југославије, те нагласио да улагања постоје не само у Београду, већ и широм Србије, попут Пирота, где се врши трансформација старог објекта у један модеран, мултифункционални објекат културе или Ниша, где је завршена нова сцена Народног позоришта.

„Настављамо даље са великим улагањима у Београду и са великим улагањима у другим местима широм наше земље“, рекао је Благојевић и додао да ће објекат Београдске филхармоније бити највећи до сада пројекат по износу опредељених средстава које је Министарство за јавна улагања имало прилику да води.