Ministar Vučević pustio u rad fabriku „Lianbo Precision Technology Serbia d.o.o.“ u Kaću

Ministar Vučević pustio u rad fabriku „Lianbo Precision Technology Serbia d.o.o.“ u Kaću

25/04/2024 Off By BERB

Foto: mod.gov.rs

 

Ministar odbrane Miloš Vučević svečano je danas pustio u rad fabriku „Lianbo Precision Technology Serbia d.o.o.“ u Kaću. U presecanju crvene trake i svečanom puštanju u rad fabrike, zajedno sa ministrom Vučevićem, učestvovali su ambasador Narodne Republike Kine u Srbiji Li Ming, generalni direktor kompanije „Jiangsu Lianbo Precision Technology Co., Ltd“ Ćingpong Šo, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, gradonačelnik Dženđanga Šuhai Šu i predstavnici kompanije i njihovi partneri.

Ministar Vučević istakao je da nije reč o nečemu što se dešava svakog dana, već je to plod ozbiljnog rada, odricanja i jasne strategije.

– Drago mi je što sam čuo od prvih uposlenih u kompaniji „Lianbo“, naših državljana, da su zadovoljni svime što do sad imaju i očekujemo da broj srpskih zaposlenih radnika raste, da im plate budu dobre. Ovo je grad koji, uz Beograd, ima najveći prosek zarade i verujem da će „Lianbo“ biti konkurentan kompanijama koje su već došle u Novi Sad ili koje će dolaziti – rekao je ministar Vučević.

Prema njegovim rečima, ovo je još jedna potvrda čeličnog prijateljstva Srbije i to će ostati strateško opredeljenje naše države, naše Vlade te poručio da ćemo nastaviti da čuvamo, negujemo i unapređujemo naše čelično prijateljstvo, da razvijamo projekte kroz proces „Pojas i put“, da realizujemo sve što smo postigli kroz Sporazum o slobodnoj trgovini.

– Naravno da radimo na svemu što predstavlja strateške dogovore dva predsednika, predsednika Sija i predsednika Vučića i s nestrpljenjem očekujemo naredne dane kada ćemo se opet susresti sa najvažnijim političarima ili predstavnicima Narodne Republike Kine i time još jednom potvrditi da nastavljamo naše prijateljstvo. Naglasio bih da za Srbiju postoji samo jedna i nedeljiva Kina, sa jednom legalnom i legitimnom Vladom, Vladom u Pekingu i to je za Srbiju osnovna zakonomernost što se tiče strateškog odnosa sa Narodnom Republikom Kinom – rekao je ministar odbrane.

Govoreći o uspehu kompanije „Lianbo“, ministar Vučević rekao je da su njeni kupci najveće evropske i svetske kompanije i poželeo im mnogo uspeha u daljem radu.

– Imate dobre komitente, dobre kupce. Zaposlenima želim pune ruke posla i dobre, sigurne i redovne plate i da se plaćaju porezi, da od toga gradimo i razvijamo i državu i grad. Do pre par godina ovo je bilo mesto koje niko nije obilazio. Prošlo je vreme Novog Sada kad smo zatvarali fabrike, a verujem da je prošlo vreme i onih koji su zatvarali fabrike i prodavali ih za „tepsiju ribe“. Jedino se lično bogatili, a upropastili i grad i državu. Ne ponovilo se. Neka živi čelično prijateljstvo Narodne Republike Kine i Republike Srbije, dobro došli dragi prijatelji, dobro došli u Srbiju, dobro došli u Novi Sad – zaključio je ministar Vučević.

Ambasador Kine u Srbiji Li Ming rekao je da poslednjih godina kineske investicije u Srbiji brzo rastu i razvijaju se i izrazio nadu da će se tako i nastaviti.

– Kina je od 2022. godine, dve godine zaredom, najveći izvor stranih investicija u Srbiji i snažno promoviše razvoj privrede i društva i poboljšanje životnog standarda stanovnika Srbije. Saradnja Kine i Srbije ima snažan zamah i široke perspektive i nastavićemo da ohrabrujemo kineske kompanije da dođu ovde na srpsko tržište – rekao je ambasador Kine.

Gradonačelnik Novog Sada Đurić istakao je da je bilo potrebno mnogo rada, truda, zalaganja i mudrosti da bi Novi Sad danas bio jedan od najrazvijenijih gradova na investicionoj mapi. On je rekao da su se nizali uspeh za uspehom, otvarale se fabrike za fabrikom.

– Dolazak ove fabrike je velika vest za Novi Sad, uz pomoć predsednika Republike Aleksandra Vučića uspeli smo da se izborimo da izaberu upravo našu državu i Novi Sad. Tome su doprineli veliko prijateljstvo dva predsednika Srbije i Kine, odnosno čelične veze naša dva naroda – poručio je Đurić.

Gradonačelnik Dženđanga Šuhai Šu zahvalio je Vladi Srbije na podršci i pomoći da bude realizovan „jedan ovako perspektivan projekat koji je u interesu obe strane“ i istakao izuzetnu saradnju dve zemlje za koju veruje da će biti nastavljena i u budućnosti, dok je generalni direktor kompanije „Jiangsu Lianbo Precision Technology Co., Ltd“ Ćingpong Šo zahvalio svima na podršci i prilici da posluju u Srbiji.

„Jiangsu Lianbo Precision Technology Co., Ltd“ renomirana je kineska kompanija koja od 2011. godine proizvodi metalne delove – rotore i statore za sve vrste motora u automobilskoj industriji, obezbeđujući energetski efikasna i ekološki prihvatljiva rešenja na globalnom nivou. Fabrika u Kaću, na površini od 14.000 m2 u kojoj će biti zaposleno 500 radnika, prva je fabrika te kompanije u Evropi.