Рекордна спољнотрговинска робна размена Србије у 2023. години

Рекордна спољнотрговинска робна размена Србије у 2023. години

25/04/2024 Off By BERB

Фото: МУСТ/Ђ.К.

 

Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић отворио је данас 9. годишњу конференцију о развоју некретнина и инфраструктуре „Prodexpo Srbija“.

Момировић је нагласио да је Србија у 2023. години остварила рекордну спољнотрговинску робну размену са светом, а када се робној размени дода и сектор услуга види се да је прошле године укупан извоз Србије био око 41 милијарду евра, док је наш извоз пре само 12 година био 11 милијарди евра.

Наша земља је у последњих неколико година показала значајан економски напредак. Ово је резултат наших континуираних напора на побољшању пословног окружења, привлачењу страних инвестиција и имплементацији реформи које су допринеле ефикаснијем тржишту и стабилном економском расту, истакао је он.

Министар је нагласио да ће предстојећа организација EXPO 2027 у Београду бити изузетна прилика да економија наше земље настави да расте.

Поред развоја инфраструктуре, трговине и ширења туристичких потенцијала, EXPO 2027 ће имати и значајан утицај на развој нашег тржишта некретнина. То ће додатно допринети привлачењу домаћих и међународних инвестиција, закључио је министар Момировић и додао да ће до 2027. године биће уложено 18 милијарди евра у више од 300 пројеката у Србији, у оквиру програма “Скок у будућност – Србија 2027”.