Напредак сарадње са Кином у рударском и енергетском сектору

Напредак сарадње са Кином у рударском и енергетском сектору

24/04/2024 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић разговарала је данас у Влади Србије са амбасадором НР Кине у Републици Србији Ли Мингом о сарадњи две земље у енергетском и рударском сектору.

„Предстојећа посета председника НР Кине Си Ђинпинга Србије одлична је прилика да подигнемо сарадњу и наше челично пријатељство на још виши ниво. У претходном периоду разговарали смо са бројим кинеским компанијама које су заинтересоване да учествују у развоју пројеката у обновљивим изворима енергије у нашој земљи, као и у рударском сектору. Очекујемо да ћемо приликом посете кинеског председника разматрати конкретне пројекте и инвестиције захваљујући којим јачамо енергетску инфраструктуру и учвршћујемо нашу билатералну сарадњу”, рекла је она.

Министарка је нагласила да је неопходно што пре успешно завршити радове на термоелектрани Костолац Б3, у складу са националним регулативама и поштујући све процедуре, како би ово постројење што пре постало део производног портфолија Електропривреде Србије.

Амбасадор Ли истакао је да ће предстојећа посета кинеског председника Србији бити важна за даљи напредак сарадње две земље у рударском и енергетском сектору. Он је напоменуо на повећано интересовање кинеских компанија за инвестирање у обновљиве изворе енергије у Србији, које поседују међународно искуство и најсавременије технологије.