Улагање у више од 300 развојних пројеката широм Србије

Улагање у више од 300 развојних пројеката широм Србије

23/04/2024 Off By BERB

Фото: Танјуг

 

Потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да ће широм Србије до 2027. године бити уложено око 18 милијарди евра у више од 300 пројеката у оквиру програма „Скок у будућност – Србија 2027“, а између осталог биће грађене и обнављане школе, здравствене установе, ауто-путеви, саобраћајнице, брзе пруге, БИО4 кампус.

 

Мали је, гостујући на Пинк телевизији, навео да је то много шири програм од самог Експо пројекта, који ће обухватити инвестицију од око 1,2 милијарде евра и то за изградњу новог града у Сурчину који ће, како је рекао, садржати стамбени комплекс, Акватик центар, Национални стадион. Он је подвукао да су потпуно неистините тврдње да ће Експо коштати 18 милијарди евра.

Министар се осврнуо и на недавну радну посету Вашингтону, где је присуствовао Пролећном заседању Међународног монетарног фонда (ММФ) и Светске банке, а како је навео, у наредних пет до десет година највећи проблем светске економије биће успоравање раста, али Србија бележи економски раст и у таквим условима, као и да ће бити настављене реформе за које ћемо имамо подршку ММФ-а и у наредне две године.

Истичући да без раста земље стагнирају, Мали је рекао да је задовољан због чињенице да српска економија расте и то 2,5 одсто прошле године, као и да бележи и убрзање будући да је у последњем кварталу прошле године раст БДП-а износио 3,8 одсто, а у фебруару ове године 5,9 одсто. Према његовим речима, ове године ће бити премашена и пројектована стопа раста од 3,5 одсто. Мали је додао да је Србија данас другачија земља, раст је базиран на расту свих грана што показује чињеница да се скокови бележе и у пољопривреди, индустрији, прехрамбеној индустирји, туризму, грађевинарству. Он је нагласио да је Србија у пројектима и инвестирању пронашла своје изворе раста.

Све то нам, како је рекао, омогућава да кроз пројекте које ћемо реализовати у оквиру програма „Скок у будућност – Србија 2027“, достигнемо просек плата од 1.400 евра, пензија и минималне зараде од по 650 евра 2027. године. Мали је поручио да су добили већинско поверење грађана, да имају конкретне планове за Србију и Београд и додао да Србија неће пропустити да искористи Експо као највећу развојну шансу која нам се указала. Како је рекао, то је важно због даљег развоја и још добрих резултата попут смањења незапослености, где смо од тога да је 2012. године сваки четврти грађанин био без посла, дошли до рекордно ниске незапослености од 9,1 одсто.

Мали је навео да очекује и формалну потврду српског економског напретка кроз добијање инвестиционог рејтинга од светских рејтинг агенција, што ће значити да је српска економија здрава, да је у рангу развијених економија, да на прави начин водимо економску политику и да нам је песпректива добра.