Otvaranje izložbe “Geometrija praznine” Ane Knežević 26. aprila u Salonu MSUB

Otvaranje izložbe “Geometrija praznine” Ane Knežević 26. aprila u Salonu MSUB

23/04/2024 Off By BERB

Foto: Ana Knežević

 

Salon Muzeja savremene umetnosti, Beograd
Pariska 14
Ana Knežević
Geometrija praznine / Geometry of Void
Kustos: Una Popović

Salon Muzeja savremene umetnosti
Otvaranje: Petak, 26. aprila 2024. u 19 časova
Izložba traje do 17. juna 2024. godine.

Samostalna izložba Ane Knežević “Geometrija praznine/ Geometry of Void” naslanja se na njena ranija istraživanja fizičkog i virtuelnog prostora kao bazičnog okvira za dalje delovanje na nivou opažajnog i doživljenog.

“Geometrija praznine” referiše na među-prostor dobijen u distanci/razlici između fizičkog prihvatanja jasnih i postojećih elemenata, i delanja tela i čula pri uranjanju u konstruisan svet virtualne realnosti. Izložba pravi zanimljivo usložnjavanje u odnosu na ranije radove Kneževićeve gde se sada vizuelna istraživanja svetlosno – zvučnih prostornih instalacija kombinuju sa VR instalacijama te se događaj na nivou poimanja energije kroz realan i relativan prostor, temporalizaciju forme, postavlja kao predmet izložbe ali i autorkina ideja suštine umetnosti.

Izložba “Geometrija praznine / Geometry of Void” podrazumeva tri VR instalacije i dve svetlosno-zvučne instalacije u prostoru. Knežević predstavlja VR instalaciju “Orbital Resonance “ (2024) zajedno sa “Magnetic Flower” (2023) i ”Sonic Geometry” (2021) koje su prvi put u fizičkom prostoru bile prikazane 2023. godine u Njujorku, na samostalnoj izložbi ”Circle of Resonance” u Culture Hub-u.

Saradnici na VR instalacijama su stručnjak Alex Lashkhi iz Tbilisija i Tornike Suldze za VR Sonic Geometry.
Posmatrač pristupa VR radovima uz pomoć Valve Index VR seta,koji se sastoji od laserskih uređaja koji stoje postavljeni u uglove prostora, dijagonalno jedan preko puta drugog obrazujući prostornu mrežu uz pomoć koje se korisnik orijentiše u virtualnom svetu, kao i naočara i slušalica koje deluju kao receptori.

Upotrebom džojstika “teleportuje” se iz jednog u drugi prostor. Radovi su imerzivni. Posmatrač ima osećaj telesnog uranjanja u apstraktne prostore koji ga u potpunosti obuhvataju. Dok iz različitih uglova posmatra geometrijske oblike razvija se i skulptoralni odnos prema svetlu te posmatrač “slobodno uranja u svetlosne volumene”.

Ana Knežević (Beograd, 1976) interdisciplinarna je umetnica. Kreira svetlosne i zvučne instalacije, crteže i VR instalacije. Od 2017. istražuje nove oblasti koje je uvela VR tehnologija. Dobitnica je CultureHub stipendije i rezidencije u Njujorku 2018. godine kao I nagrade Pollock-Krasner  2017. godine, nagrade CEC ArtsLink u Njujorku 2012. godine I Beogradske nagrade za crtež Fondacije Vladimir Veličković 2009 godine. Osim u Srbiji samostalno je izlagala u Njujorku, Bostonu, Parizu i dr. Od 2013. godine živi i radi u Njujorku.