„Србију већ сматрамо земљом инвестиционог ранга“ – основне су поруке међународних улагача

„Србију већ сматрамо земљом инвестиционог ранга“ – основне су поруке међународних улагача

22/04/2024 Off By BERB

Фото: nbs.rs

 

Поред веома успешних састанака са највишим званичницима и руководством Међународног монетарног фонда, делегација Републике Србије је током боравка у Сједињеним Америчким Државама обавила низ састанака са великим бројем најзначајнијих међународних инвеститора. Главна тема на свим састанцима било је недавно побољшање изгледа за повећање кредитног рејтинга Србије на инвестициони ниво од стране рејтинг агенције S&P, на чему су инвеститори честитали и били једногласни у очекивању да у наредном периоду нашој држави буде додељен ниво рејтинга на којем Србију последњих година већ вреднују тржишни учесници.

„Посебан понос и признање за остварене резултате указује то да су сви састанци са међународним улагачима почињали темом рејтинга Србије. Чињеница да сви инвеститори очекују да је подизање изгледа само први корак ка достизању инвестиционог ранга кредитног рејтинга, говори о томе да кредибилно и одговорно обављамо свој посао унапређења наше економије у корист грађана и привреде“, изјавила је гувернер Јоргованка Табаковић.

На састанцима се разговарало на много тема, укључујући монетарна кретања, претходну, али и очекивану динамику инфлације, стабилност девизног курса, општег финансијског система и очекивања у погледу даљег кретања каматних стопа. Истакнуто је да ће Народна банка Србије у доношењу својих одлука анализирати кретања и у међународном окружењу, али пре свега домаће макроекономске и финансијске показатеље, кретање инфлације и специфичности наше економије, као и да ће наставити да води одговорну и опрезну монетарну политику која обезбеђује континуитет и у стабилности домаћег финансијског система и у предвидивости пословног окружења.

Посебан осврт направљен је на тему динаризације коју вреднују и рејтинг агенције. Указано је да је напредак приметан у највећем броју показатеља динаризације, да расте учешће динарских у укупним депозитима и становништва и привреде, а да посебно охрабрујући сигнал даје динамичан раст динарске штедње од готово преко 45% у претходних годину дана, као и чињеница да је она премашила 150 милијарди динара. Указано је да Народна банка Србије својим мерама и активностима предано ради на даљем повећању степена динаризације и да ће то бити један од стратешких циљева и у наредном периоду, чиме ће се додатно повећати опсег ефикасне трансмисије домаће монетарне политике.

Поруке које су слали угледни међународни улагачи посебно радују, јер је из њих јасно да пружају подршку досадашњим економским политикама које спроводи Република Србија:

1. „Пут ка инвестиционом рангу само је питање времена“ и „Србија је једно од три кључна тржишта која тренутно пратимо“, изјавили су представници једног великог инвестиционог фонда.
2. „Ретко је видети пример земље у којој се бележе побољшања, а да притом постоји и конзистентност у снажним економским политикама“, указали су из још једне велике финансијске институције.

На састанцима са инвеститорима отворен је и низ других тема из области јавних финансија, њихове одрживости, опадајућег учешћа јавног дуга у БДП-у, рекордним нивоима страних директних инвестиција, девизних резерви и резерви злата, пројекту „Скок у будућност – Србија 2027“, плановима финансирања, енергетске транзиције, вештачке интелигенције и много других тема на којима су представници глобалне инвестиционе јавности одали признање Републици Србији.

„Интересовање инвеститора за улагање у Републику Србију веће је него икада, као и број састанака које смо имали током боравка у Сједињеним Америчким Државама. Србија је сада већ јасна дестинација на глобалној инвестиционој мапи, а стицањем очекиваног инвестиционог ранга добићемо и пуну потврду да смо земља са високом извесношћу за улагање. Пут до тога није лак, посебно изазован током претходне четири године прожете светским кризама и неизвесношћу, али је зато овакво уважавање Србије од међународне инвестиционе јавности још значајније. Ми ћемо наставити да предано радимо на даљем напретку наше економије“, закључила је гувернер Народне банке госпођа Табаковић.